LAK2 發表於 2023-12-30 09:45

九巴93A客量報告(較早前)

早前板友們就98A/C縮短熱烈討論
於是數一數93A九龍方向客量分佈
研究一下到底做緊咩客

日期 8/12/2023 (五)
1. 1630 寶林總站 +40
2. 1633 欣明苑 +2
3. 1634 英明苑 +2
4. 1635 寶仁樓 ±0
5. 1638 翠林邨 +2 -2
6. 1640 康盛花園 -3
7. 1641 茅湖仔 +1 -1
8. 1643 馬游塘 +0
9. 1645 寶達邨 +3 -13
10. 1646 上秀茂坪 +1 -8
11. 1647 梁式芝 ±0
12. 1649 曉麗苑 +3 -13
13. 1652 祥和苑 -1
14. 1653 和樂邨 -3
15. 1655 同仁街 ±0
16. 1657 開源道 -5
17. 1658 觀塘碼頭 -8

基本上主力都係做總站去秀茂坪(寶達/曉麗苑)
新都城坐到觀塘睇落唔多
康翠可能因為前面幾分鐘有95M, 落仲多過上

比較估唔到係下晝都有8人入碼頭
無深究佢地係何處上車
開源道站個人會認為係觀塘站/apm站合理服務範圍

0q9w8e 發表於 2023-12-30 10:01

碼頭會唔會係行去海濱公園

tommy14D 發表於 2023-12-30 10:17

朝早好多客去開源道,93A本身都係代替咗以前13B定13C秀茂坪落開源道服務

castanopsis 發表於 2023-12-30 10:30

寶林總站一個站上四十個,都幾誇張

呢啲時段方向
寶林<>康翠秀茂坪 撐起 93A
坑口<>康翠秀茂坪 撐起 98A
兩條線流水客數目都好可觀

好耐以前曾經諗過一條線做曬 坑寶<>康翠秀茂坪
但落場睇就覺得唔work
坑口兜寶林趕坑口客,寶林唔入總站又趕寶林客

單論流水客,包袱細既係98C
至少縮短唔會產生秀茂坪價錢問題,速度上唔係首選,坑口站位又唔夠98A靚

andy92 發表於 2023-12-30 11:05

呢D時間搭過 290,康翠一帶都好多區內流水客落車

LAK2 發表於 2023-12-30 11:27

tommy14D 發表於 2023-12-30 10:17
朝早好多客去開源道,93A本身都係代替咗以前13B定13C秀茂坪落開源道服務

朝早當然多人
條開源道連行路都要排隊;P

去開源道都仲可以地鐵附近行出去係碼頭就遠

不過以前係拍蚊
學樓上話齋
近年有海濱公園先旺返

EX-TL 發表於 2023-12-30 11:42

觀碼落車去茶果嶺海濱公園 觀塘海濱花園 各偉業街商廈 智能身份證換領中心都得, 開源道落車就去到巧明街 駱駝漆等.

93A一向新都城係大站, 非繁一站佔半車至大半車客, 而曉光街亦係將綫通車後之主要客源, 不論來回程繁時或非繁, 緊隨就係和樂邨買餸及觀塘商貿區至山上客.

tommy14D 發表於 2023-12-30 12:00

castanopsis 發表於 2023-12-30 10:30
寶林總站一個站上四十個,都幾誇張

呢啲時段方向

冇咗新都城免費巴士之後係多咗人坐返,繁忙時間寶林可以上80-90個都可以,寶林上山巴士最平係93A

AV296-HL1875 發表於 2023-12-30 16:29

咁岩幾個月前都有搭過4點半呢班車,客量分佈同樓主搭ge班次差唔多
寶林真係好多人坐,多數係搭佢去寶達/秀茂坪

93AATEU48PF3418
6/9/2023
時間車站上(+)落(-)車上人數
16301寶林總站30030
16322欣明苑4034
16343英明苑0034
16354寶仁樓1035
16385翠林邨2136
16406康盛花園0135
16407茅湖仔0134
16448馬游塘村3235
16469寶達邨11620
164810上秀茂坪7423
165011梁式芝書院4027
165112曉麗苑0918
165513祥和苑1019
165714和樂邨0613
170015同仁街0211
170216開源道056
170417觀塘碼頭總站060

全程總人數53

mattwong09 發表於 2023-12-30 23:30

分享一下年代較久遠嘅客量統計,客量分佈其實同而家無大分別,寶林-秀茂坪為主要客源,寶林/秀茂坪-觀塘為次要客源
留意返當時觀碼方向17:10-17:40係開15分鐘一班

車輛號碼:LR7875日期:8/10/2015(星期四)
路線:93A

站名到達時間上車人數下車人數車上人數
寶林總站17:4045045
欣明苑17:4245
英明苑17:44550
寶仁樓17:45353
翠林邨17:474750
康盛花園17:485253
茅湖仔17:49350
馬游塘村17:521348
寶達邨17:541335
上秀茂坪17:57530
梁式之書院17:58131
曉麗苑18:0031222
祥和苑18:01616
和樂邨18:0479
同仁街18:0645
開源道18:0823
觀塘碼頭18:11030

頁: [1] 2
查看完整版本: 九巴93A客量報告(較早前)