rheneaschoi 發表於 2024-1-2 17:28

陳國基:將與內地部門 商討延長鐵路口岸開放時間

陳國基:將與內地部門商討延長鐵路口岸開放時間增加24小時通關口岸
https://news.tvb.com/tc/local/6593d1de60d4674427f730c2/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E6%94%BF%E5%BA%9C%E7%A8%B1%E5%B0%87%E4%BE%86%E8%BE%A6%E5%A4%A7%E5%9E%8B%E6%B4%BB%E5%8B%95%E5%89%8D%E4%BA%8B%E5%85%88%E7%B5%B1%E7%B1%8C%E9%81%8E%E9%97%9C%E4%BA%A4%E9%80%9A-%E9%95%B7%E9%81%A0%E5%A2%9E24%E5%B0%8F%E6%99%82%E9%80%9A%E9%97%9C%E5%8F%A3%E5%B2%B8?fbclid=IwAR1Bklp95YO7DHi8hQqbo6KWejx8k0UxA-xZ9l--GjzvnqDWIOj31_G1UNc

https://www.facebook.com/tvbnewsofficial/posts/pfbid02F6icgKvSG32x9f1EEsN7yxuVic7xDx1rHv8MnzhySmtEjdCgAKkNFzujommFqJVwl

s20131417 發表於 2024-1-2 17:45

跨境事宜,放喺R3會否更為貼切?

天空之神 發表於 2024-1-2 18:08

其實龜龜先講完要縮短服務時間黎維修
果頭就話要延長鐵路口岸

係咪傻左?

同埋延長口岸時間,咪即係比香港人更遲返香港,返深圳消費更多

clivetock 發表於 2024-1-2 18:14

天空之神 發表於 2024-1-2 18:08
其實龜龜先講完要縮短服務時間黎維修
果頭就話要延長鐵路口岸

睇政府個口吻延長鐵路口岸時間都只係大時大節本身開通宵嗰陣only,同平時要縮時搞維修冇乜衝突

天空之神 發表於 2024-1-2 18:25

睇政府個口吻延長鐵路口岸時間都只係大時大節本身開通宵嗰陣only,同平時要縮時搞維修冇乜衝突
...
其實好多野要配合
明明就係班窮客要即走又唔安排交通

又唔肯搵酒店

而家比哂位班議員要求開更多 24 關

其實去到最後係大陸唔想做😂

ryumew 發表於 2024-1-2 18:29

其實好多野要配合

搞到08春運咁就唔好啦

Ohm 發表於 2024-1-2 19:14

...
咁平安夜口岸開唔開通宵? :lol 中國人不過洋節喎

barking 發表於 2024-1-2 21:04

鐵路口岸,是否指西九龍高鐵站?

Fuk19805 發表於 2024-1-2 21:08

人哋叫你留港夜繽紛班友走嚟軟對抗,正苦一句強烈譴責非常惋惜都冇,計我話查返1號凌晨邊個過關返大陸,全部國安法拉晒佢,涉嫌危害國家經濟利益

kei_hk 發表於 2024-1-2 22:32

其實好多野要配合

其實長久以來﹐客運的關口一直都唔足夠。再加埋黃崗(大陸)重建緊﹐客流處理比以前降低左。

試問﹐突然多左一大批人﹐點會唔爆鑊。

*好似貨櫃碼頭則的旅巴墳場﹐仲有幾部黃巴未復活。

而家咪好囉﹐仲唔可以爭取到多一兩個口岸開24小時。:$
這一樣野﹐唔好話對強國人有利﹐對香港人都係好事。

上面識落來香港玩﹐香港人一樣可以低消費在深圳玩﹐打和。:victory:

至於鐵路口岸﹐應該唔係西九站﹐因為要同內地鐵路網配合﹐成件事複雜好多。

應該會係東鐵線其中一個關口。

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 陳國基:將與內地部門 商討延長鐵路口岸開放時間