TA7343@N241 發表於 2024-1-7 11:17

79K 假日早上已經成為皇后山居民北上專線

今日星期日,好多人趁放假北上玩。
啱啱逸峯上車,下層半滿(主要買餸客) 上層幾隻手指上得晒。
龍躍頭上~20個,新圍軍營上>50個。
軍地又上咗幾個,本身上層吉晒都坐滿人,大部分坐到總站落。
假日79K主要客源變成皇后山邨/山麗苑往返香園圍方向。
唔知紅日早上入打鼓嶺同夜晚出上水兜入皇后山總站有冇得諗?

FBI2 發表於 2024-1-7 11:51

看來某巴開唔到b7a又係度扭計了

kay 發表於 2024-1-7 12:08

FBI2 發表於 2024-1-7 11:51
看來某巴開唔到b7a又係度扭計了

要扭一早扭左
本身招標城巴中B7 B8
但B9 79K 59S同樣都做得起
即係城巴做唔晒所有客
有客跌出黎比其他公司接收

KG1428 發表於 2024-1-7 12:22

皇后山邨居民是否坐78A落逸峯轉79K呀,除此以外,又有無277A乘客轉79K去香園圍?

Choi 發表於 2024-1-7 12:51

皇后山邨居民是否坐78A落逸峯轉79K呀,除此以外,又有無277A乘客轉79K去香園圍? ...

可以開277S 巴士了;P

TA7343@N241 發表於 2024-1-7 13:57

皇后山邨居民是否坐78A落逸峯轉79K呀,除此以外,又有無277A乘客轉79K去香園圍? ...

咁轉折係都行出沙公新圍軍營個站上車。

同埋住277A沿線嘅人,應該多數揸車泊香園圍口岸再行過去,最近口岸隔離又開咗個停車場,目測至少泊到500架車。

rusf101001 發表於 2024-1-7 20:52

Choi 發表於 2024-1-7 12:51
可以開277S 巴士了

74X轉B8都夠既

busnrail_fans 發表於 2024-1-7 21:56

78A轉79K又唔洗去到咁遠,龍躍頭站嘛得囉

ksmbh 發表於 2024-1-7 23:16

kay 發表於 2024-1-7 12:08
要扭一早扭左
本身招標城巴中B7 B8
但B9 79K 59S同樣都做得起

城巴條B8都未顧好,
周六朝早經常到廣福道已經企左十幾二十個,
要清曬大埔尾幾個站客都好勉強

bennyho1004 發表於 2024-1-8 05:44

ksmbh 發表於 2024-1-7 23:16
城巴條B8都未顧好,
周六朝早經常到廣福道已經企左十幾二十個,
要清曬大埔尾幾個站客都好勉強

問題係佢根本唔夠車
頁: [1] 2
查看完整版本: 79K 假日早上已經成為皇后山居民北上專線