limited 發表於 2024-1-9 11:16

今日星島: 九巴龍運銀彈挖角 敲響車長「搶人戰」

交通運輸業界大鬧「司機荒」,政府推出針對運輸業的輸入勞工計劃解困,但專營巴士未能受惠,掀起「搶人」大戰。其中,九巴及龍運昨推出多項福利挖角,包括「迎新獎金」連「巴士牌獎金」總金額達3萬元,亦推出半職、兼職崗位招徠,另外亦有巴士公司向女性及非華裔人士招手。有巴士工會指,估計單是九巴現時便有100至200個司機職位空缺,認為最有效方法仍是要「留住人才」。有立法會議員建議,專營巴士公司可提供更有彈性及短暫的上班時間予求職者,更可使用人工智能協助編更。

https://std.stheadline.com/daily/article/2563245/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E4%B9%9D%E5%B7%B4%E9%BE%8D%E9%81%8B%E9%8A%80%E5%BD%88%E6%8C%96%E8%A7%92-%E6%95%B2%E9%9F%BF%E8%BB%8A%E9%95%B7-%E6%90%B6%E4%BA%BA%E6%88%B0

GM 發表於 2024-1-9 11:51

九巴現時便有100至200個司機職位空缺 會唔會估少左?
大沙廠轄區都唔止100啦

cwsj2003 發表於 2024-1-9 12:24

「留住人才」,講就天下無敵,香港有幾多公司會有誠意留舊人?冇誠意加上工作環境變差就排隊走

kitarolo 發表於 2024-1-9 13:24

cwsj2003 發表於 2024-1-9 12:24
「留住人才」,講就天下無敵,香港有幾多公司會有誠意留舊人?冇誠意加上工作環境變差就排隊走 ...

由於2025年5月起全港MPF會取消對沖
迎新獎/當現有職員透明嘅現象已經滲透
到唔少嘅大中小企業,職位碎片化及合約制
祗會越趨明顯

ky927 發表於 2024-1-9 14:55

這樣惡性競爭好嗎?

當然,司機人工係值得提高,但純粹過檔入職獎金,跳完槽過完試用又無乜提升,咁對個行頭無乜意義。只會令到服務唔夠而影響市民。

KG1428 發表於 2024-1-9 17:02

城巴28000元(巴士牌+迎新獎金)。似乎九巴好有壯心大戰咁樣款,不過城巴缺人好多好多。

sunhoo 發表於 2024-1-9 17:06

ky927 發表於 2024-1-9 14:55
這樣惡性競爭好嗎?

當然,司機人工係值得提高,但純粹過檔入職獎金,跳完槽過完試用又無乜提升,咁對個行 ...

唔係服務滿一年先拿到新人獎咩?唔會搞到D人太jumpy。

ky927 發表於 2024-1-9 18:27

sunhoo 發表於 2024-1-9 17:06
唔係服務滿一年先拿到新人獎咩?唔會搞到D人太jumpy。

半年好,一年好,但呢個只係短視嘅過渡性獎金;但睇長遠,如果大家月薪都係差唔多嘅話,咁並不是健康搵新入職方法。
利申:唔知道宜家純計月薪同年資嘅大概差距。

kay 發表於 2024-1-10 09:10

呢行唔夠人應該諗下點樣吸引外人入行
係同一個pool搶人真係唔搶得幾耐

rusf101001 發表於 2024-1-10 22:19

ky927 發表於 2024-1-9 18:27
半年好,一年好,但呢個只係短視嘅過渡性獎金;但睇長遠,如果大家月薪都係差唔多嘅話,咁並不是健康搵新 ...

變左電訊服務
轉台一定著數過留低
有心玩,一年九一年城;P
頁: [1]
查看完整版本: 今日星島: 九巴龍運銀彈挖角 敲響車長「搶人戰」