tszhinchan3 發表於 2024-1-12 11:28

完善區議會其實有冇得對RPP提其他意見?

如題

Peter03145212 發表於 2024-1-12 11:33

反對有咩問題?,而家都傳緊A41,A46會再有改動,區議員一樣反對

08x200-201 發表於 2024-1-12 11:41

唔表明反對的話,俾運吉咁巴閉搞一言堂啊?
區議員按程序正常提反對意見對RPP say no反而是依法履職的表現

286X 發表於 2024-1-12 11:41

Peter03145212 發表於 2024-1-12 11:43

08x200-201 發表於 2024-1-12 11:41
唔表明反對的話,俾運吉咁巴閉搞一言堂啊?
區議員按程序正常提反對意見對RPP say no反而是依法履職的表現 ...

照樓主所講,RPP可以唔駛出,區議會交運會亦都冇存在嘅必要

jocosben 發表於 2024-1-12 12:07

可以say no, 但區議會只係諮詢性質,官老爺唔一定要理你

FBI2 發表於 2024-1-12 12:36

梗係有得say no啦,只要跟國家體制無關就可以自由發揮。

yclam 發表於 2024-1-12 12:50

FBI2 發表於 2024-1-12 12:36
梗係有得say no啦,只要跟國家體制無關就可以自由發揮。

恕我直言,其實樓主的重點係,2020年代以後的特區政府是否不聽諍言,只喜歡迎合主子心意的人。,而對民間意見充耳不聞?誠言我也不再評論樓主以至所述團體的政治立場了,反正他們也看不起政府人員、公務員以及從事會計及商業的人……都係一句,聽其言,觀其行。既然無本事移民,而英美台又憎恨我們,我們又可以如何?

toyl 發表於 2024-1-12 12:59

而家高層一直推成效KPI,只要一直有新改動有實事做出嚟就可以量化到成果。

以前果套運吉係除非有淩駕性理由焗批,否則成日都搵盡辦法唔批各式改動(或者做埋D做咗等於無做既嘢),依家就對住完全成熟主幹路線執完又執不斷搞大龍鳳擾民。

呢類重大改動就同拓海灣一樣……

MCMoore 發表於 2024-1-12 13:04

yclam 發表於 2024-1-12 12:50
恕我直言,其實樓主的重點係,2020年代以後的特區政府是否不聽諍言,只喜歡迎合主子心意的人。,而對民間 ...

人哋英美點得閒憎恨你豆潤咁大地方入面啲小職員,呢句好明顯係自作多情
頁: [1] 2
查看完整版本: 完善區議會其實有冇得對RPP提其他意見?