CR400AF-1006 發表於 2024-1-23 13:39

HR1377 發表於 2024-1-23 12:45
要取消直通車,最好開辦北京上海動臥

其實直通車改去西九龍都可以...如果硬件上條件滿足到就得

petershum0711 發表於 2024-1-23 13:42

aaron 發表於 2024-1-23 13:11
城際直通車基本上不會復運,只有待正式公佈,但呢件事唔係港府自己一個「話OK就OK」
點都好,古董展覽值得 ...

但係點解有d人話會復運?

tkglobe 發表於 2024-1-23 13:50

CR400AF-1006 發表於 2024-1-23 12:44
就係唔想再崩壞多一重,所以先話係要停,都搞得好好睇睇,我唔相信就算一間普通公司,都容許唔提就當冇呢 ...

唔睇l提當冇事, 好多公司都咁做, 反正大部份市民都知道唔會開返, 宣唔宣佈都係一個形式, 停運可以係無限期,唔一定要宣佈取消

tkglobe 發表於 2024-1-23 13:51

petershum0711 發表於 2024-1-23 13:42
但係點解有d人話會復運?

有啲人執着住個文件上冇取消啫,調圖文件當係聖經咁

hellomato 發表於 2024-1-23 14:19

城際直通車基本上不會復運,只有待正式公佈,但呢件事唔係港府自己一個「話OK就OK」

從東鐵過海段通車時我就提議,紅磡站原直通車月台範圍(包括海關和候車大堂)
可以改建為香港鐵路博物館永久分館,將黃頭、M-Train、Ktt等早期鐵路電氣化車輛搬進去展覽。
但估計因為撤銷出入境口岸(紅磡)有大把手尾(例如修例),才遲遲無法落實......

那邊廂,記得以前搭直通車,在廣州東站也需要過關;
而家廣州東站搭高鐵,已經無咗道關(唔知係封起身定拆咗)

JA5674 發表於 2024-1-23 15:33

AVBWU291 發表於 2024-1-21 21:39
有咩問題?其實大半年前鐵路公司已經有擺車喺紅磡直通車月台做展覽嘅 idea

限唔限制其實只係法律上嘅嘢, ...

有idea同係限制區呢件事有咩關係?

btw 成件事我覺得係depot冇位衍生出嚟嘅副產品 ;P

AVBWU291 發表於 2024-1-23 16:19

JA5674 發表於 2024-1-23 15:33
有idea同係限制區呢件事有咩關係?

btw 成件事我覺得係depot冇位衍生出嚟嘅副產品

車廠冇位點解唔直接劏咗佢?仲要攞埋架泊喺沙貨嘅56。

你唔信嘅可以唔信;P,不過用咁多資源去完成呢件事,無論係唔係副產品都值得期待。

CR400AF-1006 發表於 2024-1-23 18:43

做保育唔係問題,但唔好又好似政府咁三分鐘熱度就得,真係要有個policy去好好保存呢D前代列車。不過依家又到大埔個鐵路博物館定位好奇怪,同埋我自己都覺得應該再用其他地方去做保育,而唔係喺車站裏面...

CR400AF-1006 發表於 2024-1-23 18:54

hellomato 發表於 2024-1-23 14:19
從東鐵過海段通車時我就提議,紅磡站原直通車月台範圍(包括海關和候車大堂)
可以改建為香港鐵路博物館 ...

其實廣州東GD車同以前直通車唔係喺同一個進出站口,只不過係冇經過啫

Fuk19805 發表於 2024-1-23 20:01

CR400AF-1006 發表於 2024-1-23 18:43
做保育唔係問題,但唔好又好似政府咁三分鐘熱度就得,真係要有個policy去好好保存呢D前代列車。不過依家又 ...

車站係冇問題,尤其是係舊紅磡呢個都算係前交通樞紐嘅車站,但係真係有心做嘅唔該留埋前地鐵公司同輕鐵列車嗰啲;同埋前1-4臺以至出面路軌都可以納入博物館範圍
頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: 古董消息