andy92 發表於 2024-2-7 17:07

年三十晚,九巴加開特別線 N272

年三十晚,九巴加開特別線 N272,大學站至白石角(循環線)

服務時間:年初一凌晨 01:15,02:00 (兩班)

收費: $10.6

資料來源:運輸署公告
https://www.td.gov.hk/filemanager/en/content_13/TDN%20of%20Lunar%20New%20Year%202024_Chi.pdf

AE367 發表於 2024-2-7 17:29

B7X亦有車開。

Ohm 發表於 2024-2-7 19:25

會唔會係與日間路線車費相差幅度最大嘅深宵路線?

kitarolo 發表於 2024-2-7 19:43

如計完全一樣嘅走線,應該係呢對。
但如計N線就嚟到總站上車、與日間
另一代替品就有啲例子可以高得過佢
例如N73禾輋往沙市vs日間嘅81K

Ohm 發表於 2024-2-7 20:01

咁梗係計一樣/相近嘅走線啦
你個例子無咩意思..... N73係比都同73A、276B比啦
271S大埔區內分段$12.5,大埔中心返富亨貴過71B五倍添:lol

S3BL417 發表於 2024-2-7 22:38

N273

asv98.kw131 發表於 2024-2-7 22:48

78A vs N78

busnrail_fans 發表於 2024-2-8 10:12

做乜近來厹又會咁積極開咁多呢啲延長服務時間嘅東鐵線尾車時段嘅駁腳線?

唔爭在開埋N70K, N71A, N71S, N75, N81K, N284, N288, N87K......
同埋好似N36, N39咁,將呢類線恆常化:lol

asv98.kw131 發表於 2024-2-8 21:30

busnrail_fans 發表於 2024-2-8 10:12
做乜近來厹又會咁積極開咁多呢啲延長服務時間嘅東鐵線尾車時段嘅駁腳線?

唔爭在開埋N70K, N71A, N71S, N7 ...

因為 272A 延長服務收嘅價錢同開 N272 嘅價錢差好多。

N75 真心有機,75K 可能唔會再加時。

kitarolo 發表於 2024-2-8 22:11

唔爭在開埋N70K, N71A, N71S, N7 ...

東鐵嚟緊幾晚開到凌時兩點
明顯係陸客除夕倒數後返深圳
交通極度不足而成功爭取到嘅

至於有無人要求九汽積極如此
就不作估計啦,但真心希望呢啲
線至少收支平衡(如果多月票客
乘搭嘅都抆水)掠水都係幾晚限定
頁: [1] 2
查看完整版本: 年三十晚,九巴加開特別線 N272