williamau 發表於 2024-2-16 13:01

以客量計應該41M,43B轉電雙好D...

JX9097 發表於 2024-2-16 13:28

KG1428 發表於 2024-2-16 12:27
打算為91M永久改路作準備?

清水灣道口做緊道路改善工程
做完之後用12米應該冇問題,唔需要改路

JZ3968 發表於 2024-2-16 13:30

有次搭BED行62x出九龍,坐滿兼有幾個要企,屯公上斜非常緩慢,唔知係車長碌車定係部車唔夠力?同時想問,電巴上斜可否做到柴油巴kickdown效果?

kei_hk 發表於 2024-2-16 13:45

williamau 發表於 2024-2-16 13:01
以客量計應該41M,43B轉電雙好D...

認同前面有人講﹐現時派車主要係想睇部車的營運數據﹐多過按乘客需求而派車。

總之﹐運輸署批左那條線用得﹐就派部車去行下﹐再睇不同路面營運數據。

收集多些數據﹐再決定那些路線可以優先大量使用。

EX-TL 發表於 2024-2-16 15:24

行井欄樹唔一定係試91M, 可以係試已經行緊全程12米的92R 96R, 不過上面可能收到風話91M就係91M.

kwn1029 發表於 2024-2-16 15:52

行井欄樹唔一定係試91M, 可以係試已經行緊全程12米的92R 96R, 不過上面可能收到風話91M就係91M. ...
ACROSS 有人報相中部 BED 星期三下午在坑口站出現 (操車),不過都無法確定井欄樹果張相係咪果日影。

kingprowm 發表於 2024-2-16 15:59

kei_hk 發表於 2024-2-16 10:55
昨晚約18:20, 有一部行41A﹐在長安上客。

呢班車食到青衣碼頭,工業中心放工客,應該會幾爆

VC8810 發表於 2024-2-16 16:07

前日下午見到部車喺景林邨分站後左轉入佳景路

AVBWU291 發表於 2024-2-16 16:10

JZ3968 發表於 2024-2-16 13:30
有次搭BED行62x出九龍,坐滿兼有幾個要企,屯公上斜非常緩慢,唔知係車長碌車定係部車唔夠力?同時想問,電 ...

電巴都冇波箱,kickdown 啲乜嘢?

kickdown 係強制波箱唔好咁快轉高波,維持較高扭力。

FBI2 發表於 2024-2-16 16:19

行井欄樹唔一定係試91M, 可以係試已經行緊全程12米的92R 96R, 不過上面可能收到風話91M就係91M. ...

特工見價錢牌顯示6.8
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 九巴比亞迪雙層電動巴士 在青衣及西貢井欄樹進行車長訓練