ryumew 發表於 2024-3-7 23:12

下期調圖高鐵西九也許新增青島及西安車次

#港鐵 去年總乘客量逾18億人次,回復至疫情前水平,公司稱票價調整會考慮市民負擔能力,並正與 #內地 商討 #高鐵 直達 #青島 及 #西安 的安排。
https://news.now.com/mobile/local/player?
newsId=552546

horivhyc 發表於 2024-3-7 23:31

西安可以將一對深北既拉落黎
呢個比較易
但青島要由廣州南拉落黎
都幾難傾下

sunhoo 發表於 2024-3-8 09:46

象徵意義大過實際意義,搭咁耐高鐵不如搭飛機

051039 發表於 2024-3-8 11:29

sunhoo 發表於 2024-3-8 09:46
象徵意義大過實際意義,搭咁耐高鐵不如搭飛機

無錯,深北去西安都10個鐘,飛機delay埋都快過佢啦;P

Danny.lin 發表於 2024-3-8 16:07

不如整臥鋪高鐵喇:L,動臥仲有得做,日頭正常車簡直就係個象征意義,搭十幾個鐘,不如瞓車度夜發朝至仲好:lol

Danny.lin 發表於 2024-3-8 16:14

呢個比較易
但青島要由廣州南拉落黎

理論上可以拉G1551/2/3/4落來,但係部車朝早十點開,到西九都快晚黑十二點喇:Q,作用唔大,噉嘅耗時,如果係動臥仲好,日常車攞命啊:dizzy:!8點左右就要撲過去火車站;快12點,都仲未出西九站

巴士的膠 發表於 2024-3-8 16:37

Danny.lin 發表於 2024-3-8 16:14
理論上可以拉G1551/2/3/4落來,但係部車朝早六點開,到西九都快晚黑十一點喇,作用唔大,噉嘅耗時,如果 ...

真係開,經深圳北後行江西、南京會比兜鄭州快。前題當然係唔好停咁多站。

Ricky403 發表於 2024-3-8 16:46

呢個比較易
但青島要由廣州南拉落黎

深圳北嗰啲唔係標杆車,全部行成9個幾鐘又多停站,北京車都無揀拉本身深圳北始發終到嘅G71/72,而係本身廣州南始發終到嘅G79/80
有趣在於上海又唔係拉標杆車,而係將一對班次cut走部分停站同改號就算,開贛深嗰陣深圳又有多對標杆車🤔

不過直接拉廣州南架蘭州標杆車,就早到8點鬆啲已經要開車,以前G80西九8點幾開廣鐵都嫌太早,食唔到廣深港運車條水,將佢推遲到而家11點先開
但終到蘭州西就西九個時間無得推到近中午,最多都係9點幾
除非加多架標杆做啦,不過西安至深圳沿路唔知仲有冇位?🤭

Ricky403 發表於 2024-3-8 16:50

巴士的膠 發表於 2024-3-8 16:37
真係開,經深圳北後行江西、南京會比兜鄭州快。前題當然係唔好停咁多站。 ...

南京去西安咪又係要經鄭州....
南昌去西安最快班次同樣要經鄭州喎

巴士的膠 發表於 2024-3-8 16:52

Ricky403 發表於 2024-3-8 16:46
深圳北嗰啲唔係標杆車,全部行成9個幾鐘又多停站,北京車都無揀拉本身深圳北始發終到嘅G71/72,而係本身 ...

要搭到8個鐘以上嘅高鐵,其實早開都有優勢,疫情前嘅G80開早都好好客,後面亦都有班廣州南短途跟尾。
頁: [1] 2
查看完整版本: 下期調圖高鐵西九也許新增青島及西安車次