2076 發表於 2024-4-5 15:01

建議城巴開辦 908 及 908R 線 (608 特別班次)

建議的背景:
城巴 608 線服務未能為啟德居民提供來往中西區的服務,轉乘前往南區亦相當不便,因此建議增設特別班次城巴 908 線,經西隧及中上環,前往東區。另一方面,香港國際七人欖球賽將於明年起移師啟德體育園舉行,汲取城巴 25R 線的成功經驗,建議明年起開辦城巴 908R 線,由啟德體育園前往中環(交易廣場)。

建議的詳情:
908 啟德(沐安街) --> 北角碼頭 $15.0
全新路線,為城巴 608 線的特別班次,途經承啟道、東九龍走廊、佐敦道、西區海底隧道、上環、香港站及中環灣仔繞道。

行車路線
啟德(沐安街)開:
沐安街、承啟道、土瓜灣道、新山道、東九龍走廊、漆咸道北、漆咸道南、加士居道、佐敦道、西區海底隧道、干諾道西、干諾道中、中環(港澳碼頭)巴士總站、干諾道中、民吉街、統一碼頭道、民吉街、民祥街、龍和道、中環及灣仔繞道、東區走廊、糖水道、渣華道及電照街
https://maps.app.goo.gl/CHHASKqs6inGLgcp6

服務時間及班次
啟德(沐安街)開:
逢星期一至星期五         
上午 8 時正 (共 1 班)

收費
全程收費 $15.0
-----
西區海底隧道巴士轉乘站往北角碼頭 $12.2
中環(港澳碼頭)往北角碼頭 $9.9

車輛數目
1 輛雙層巴士 (+1)

巴士站列表
啟德(沐安街)開:
1. 天寰
2. 機電工程署總部
3. 翔龍灣
4. 平治街
5. 九龍佑寧堂
6. 白加士街
7. 炮台街
8. 柯士甸站
9. 西區海底隧道巴士轉乘站
10. 中環(港澳碼頭)
11. 海港政府大樓
12. 國際金融中心商場
13. 琴行街
14. 北角碼頭

908R 啟德體育園 --> 中環(交易廣場) $30.0
全新路線,為城巴 908 線的特別班次,於香港國際七人欖球賽期間提供散場服務,直達蘭桂坊。

行車路線
啟德體育園開:
沐泰街、承啟道、土瓜灣道、新山道、東九龍走廊、漆咸道北、漆咸道南、加士居道、佐敦道、西區海底隧道、干諾道西、干諾道中、民吉街、統一碼頭道、民吉街、干諾道中、夏慤道、紅棉路、金鐘道、皇后大道中、德己立街、威靈頓街、擺花街、荷李活道、雲咸街、下亞厘畢道、雪廠街、皇后大道中、畢打街、康樂廣場及港景街
https://maps.app.goo.gl/LZJ7FiKEYXBqN9rc9

服務時間及班次
啟德體育園開:
活動結束後客滿即開

收費
全程收費 $30.0

車輛數目
按客量需要調派雙層巴士

巴士站列表
啟德體育園開:
1. 啟德體育園
2. 翔龍灣
3. 平治街
4. 九龍佑寧堂
5. 白加士街
6. 炮台街
7. 柯士甸站
8. 西區海底隧道巴士轉乘站
9. 港澳碼頭
10. 海港政府大樓
11. 蘭桂坊
12. 擺花街
13. 大館
14. 雲咸街
15. 泄蘭街
16. 畢打街
17. 中環(交易廣場)

KLNg 發表於 2024-4-5 17:14

不如將641改天寰開仲好啦,去南區可以行去麗晶搭107,或者建議107P經承啟道同土瓜灣延長到啟晴

Ctb5X 發表於 2024-4-5 19:33

啓德行西隧再去東區,如果真係開咗,可能好快就收皮

kmb71k 發表於 2024-4-5 21:55

不如縮去交易廣場或金鐘算啦
相信冇人會咁搭車行大運去北角

cky 發表於 2024-4-5 22:48

理由牽強,啟德去唔到中西區關 608 乜事?
仲有啟德要去南區咪搵車駁 107 就得。中西區就 101 111 之類,又係為開行西隧線而亂作建議。

條R 線晌海港政府大樓之後兜到九彩去蘭桂芳?係俾外國人去消遺就直頭運動場直去唔好停站,成日諗住博水魚客只會。得不償失。

2076 發表於 2024-4-5 23:51

KLNg 發表於 2024-4-5 17:14
不如將641改天寰開仲好啦,去南區可以行去麗晶搭107,或者建議107P經承啟道同土瓜灣延長到啟晴 ...

城巴唔會比九巴踩入啟德內街,所以點都係要用 608 名義去做。107 去唔到西區同瑪麗數碼港,雖然 908 唔係重點,908R 先係重點。

2076 發表於 2024-4-5 23:52

Ctb5X 發表於 2024-4-5 19:33
啓德行西隧再去東區,如果真係開咗,可能好快就收皮

東區段北角碼頭就總站,擺明係為左用 608 個名開分支,實際係借機做啟德去中西區,以及再生仔開 908R。

2076 發表於 2024-4-5 23:54

kmb71k 發表於 2024-4-5 21:55
不如縮去交易廣場或金鐘算啦
相信冇人會咁搭車行大運去北角

唔去北角就唔係 608 支線...... 實際上都只係用來做中西區客,去北角碼頭跟 976 咁行,只係睇下西隧同上環執唔執到雞去北角。

以現時兩巴關係,新路線都係獨營,而且要做啟德體育園同啟德內街,城巴都唔會比九巴玩。

2076 發表於 2024-4-5 23:59

cky 發表於 2024-4-5 22:48
理由牽強,啟德去唔到中西區關 608 乜事?
仲有啟德要去南區咪搵車駁 107 就得。中西區就 101 111 之類,又 ...

啟德去唔到中西區當然唔關 608 事,但啟德內街同體育園亦都唔關九巴事。所以條線劃到咁樣衰,咪就係因為要合理化城巴開線理由,實際上 908 都只係開一班頂住個位,實際有肉食的係 908R,策略係生仔再生仔。

608 生 908 再生 908R,所以咪要兜西隧去蘭桂芳,海港之後已經係的士走線入蘭桂芳。而且 908R 亦都係趁機打劫生客,$30.0 運佢地去佐敦站,本身體育園行去啟德站都少遠,908R 擺正散場門口棟下牌話去老蘭同佐敦站,實有水魚上車。

cky 發表於 2024-4-6 01:16

2076 發表於 2024-4-5 23:59
啟德去唔到中西區當然唔關 608 事,但啟德內街同體育園亦都唔關九巴事。所以條線劃到咁樣衰,咪就係因為 ...

咪就係話你為開線而開線
畫埋啲不知所謂的走線
跟本就係冇開線嘅理由
頁: [1] 2
查看完整版本: 建議城巴開辦 908 及 908R 線 (608 特別班次)