LN9267 發表於 2024-4-8 23:00

東區區議員就65系列小巴提出建議

https://www.districtcouncils.gov.hk/east/doc/2024_2027/tc/committee_meetings_doc/TTC/26326/e_ttc_2024_006_tc.pdf

議員想節假日改慢65,不知道小巴公司如何想呢?

ccicoltd 發表於 2024-4-8 23:10

將來柴斜東區醫院站會搬到洗衣房外,應該考慮新站位如何便利就診人士。

LN9267 發表於 2024-4-16 10:29

https://www.districtcouncils.gov.hk/east/doc/2024_2027/tc/committee_meetings_doc/TTC/26326/e_ttc_2024_006_tc_reply.pdf

TD回應也是拒絕,這個真的意料之中。

s20131417 發表於 2024-4-16 10:50

LN9267 發表於 2024-4-16 10:29
https://www.districtcouncils.gov.hk/east/doc/2024_2027/tc/committee_meetings_doc/TTC/26326/e_ttc_202 ...

合理
你公司寧可獨立拆一條分支線出來做好原建議想涵蓋嘅新增客源
都好過議員建議咁,拖晒班現客落水,換來行車時間延長問題(講緊仲要係唔輕嗰種-趕客?)

brianso198 發表於 2024-4-16 20:06

錄音

提案議員(李清霞)

1/ 因為太古鰂魚涌區人口老化所以想小巴65假期班次經鰂魚涌太古
2/ 明白小巴公司請人困難, 想引入外勞 (引用左康怡康景花園既小巴做例子, 同樣地營辦商唔夠人)

運輸署回應 - 同文件講既野大致一樣
1/ 明白想做埋鰂魚涌太古, 早前做過調查覺得65A星期六載客量都係得兩成, 最高只達四成, 需求不高
2/ 知道小巴業界唔夠人, 65/65A都面對緊相同問題, 努力緊維持服務水平, 如果要加資源做唔太可能
3/ 拉65, 如果要行鰂魚涌太古城, 行車時間會大增
4/ 耀東邨亦有rerouting既安排, 唔影響服務水平下唔太可能做到
5/ 知道議員concern, 如果司機水平有增長/穩定可以研究

王志鍾1/ 聽到運輸署回應, 想知究竟由運輸署解決定係由承辦商解決

阮建中 -
1/ 明白載客量未必好高, 但正正回應太古西灣河有需求去東區醫院, 運輸署有責任幫佢地, 唔係點樣會有幸福感;P
2/ 又係問外勞, 問營辦商有無申請

吳清清
1/ 應該睇下點樣加人手去加強65A服務, instead of 65成條改 (反對65小巴改行太古鰂魚涌)

林彩英
1/ 建議 48M ... (被主席打斷, 叫佢入過文件)

林心廉
1/ 本人係65/65A用家, 我覺得上唔到車, 但應該係時間問題
2/ 如果只係27號既話數據唔夠全面
3/ 係雞同雞蛋既問題 如果無服務既話只會越來越少 會加快條線死亡

李清霞
1/ 如果增加65A服務
2/ 知道65如果行車時間增加, 想知增加幾多
3/ 街坊唔緊張行車時間, 因為只係去醫院覆診 {:3_62:} (當耀東去北角班客係咩....)
4/ 想知27號數據做左幾長時間
5/ 問運輸署有無方案解決司機問題 (所有小巴線)

洪志傑
1/ 星期六好多人要返工, 反而星期日會多人比較得閒, 覺得可信性不足

曾卓兒
1/ 65使用量都幾高, 都會去東區醫院
2/ 平時非繁忙時間/下午6點幾東區醫院等三班車都上唔到
3/ 北角道已經滿座, 要求運輸署要承辦商睇一睇

運輸署回應
1/ 調查安排, 1月27號係一至六服務, 所以星期六算貼近星期日及假期
2/ 時間: 上午10點至下午1點, 下午3點至晚上8點
3/ 多謝大家意見, 可以再考慮做多次調查睇下邊日會比較好
4/ 小巴人手不足方面 - 外勞行緊第2階段, 呢組線第1階段無申請, 第2階段仲未截止, 會再update小巴公司有無申請
5/ 營辦商有加人工同埋改善福利
6/ 本地招募做得到但唔會太多人

議員1追問 - 再問會唔會增加座位 (下...呢條線絕大部分都係19座)
議員2追問 - 根據運輸署回應, 承辦商如果唔申請外勞既話運輸署畀埋外勞電話佢

運輸署回應
1/ 會同營辦商聯絡
2/ 65,65A有19座小巴

nwfb1001 發表於 2024-4-17 11:49

65A點解要落康翠台? 跟65醫院做總站唔得?

brianso198 發表於 2024-4-17 22:10

nwfb1001 發表於 2024-4-17 11:49
65A點解要落康翠台? 跟65醫院做總站唔得?

當年條線比而家更加無生意
山下面又話想要架車快D去到鰂魚涌

頁: [1]
查看完整版本: 東區區議員就65系列小巴提出建議