TuNg''=) 發表於 2024-4-18 22:18

HV7025 發表於 2024-4-18 19:50
作為曾經多年黃大仙居民,我非常同意師兄分析,對客量位置觀察算好準確
如果真係做到定點班次,樂富開出 ...

19系37系仲係車海, 唔會好多客去樂富等巴士, 係有既彩虹都可以搭3D, 3M

唔好忘記仲有條73係九龍塘, 樂富整條巴士完全係步205M後塵
同埋我見過九巴下繁有派2F/3C係龍翔中心起載, 仲要有稽查
呢水客可以食既都食左

302都唔比加回程
咁計落慈雲山想有新線都難,

DY4190 發表於 2024-4-20 15:17

FF
其實3C 係下繁6點半-7點. 安排3架車.
2架停北館STANDBY, 另1架停新光中心上客, 上到7-8成滿就CALL 下一架過黎.
應該仲執得多過行原本條3C

205M
荷里活中心起載(講緊站入面, 唔係之前咁係出面)-->富祐大廈-->伍若瑜健康院-->慈中總站.
(之前搭過要塞德愛燈位勁耐) 大前題, 19系老闆俾你入荷里活先講.

答前面5X/5P 山谷道通常1-3個客, CUT左佢唔駛塞入站快好多.

LN9267 發表於 2024-4-21 14:26

https://www.districtcouncils.gov.hk/wts/doc/2024_2027/common/committee_meetings_audio/TTC/26704/TTC_M2_016.mp3

TD說37M小巴搬了站是少了客,而交運會主席說見證205M開辦,由很多人坐變成客量很少,欣賞九巴維持到這麽久,但也説是否可以有新思維研究。

另外議員希望有慈雲山至啓德醫院的交通服務。

KE7066 發表於 2024-4-21 14:33

FF
2架停北館STANDBY, 另1架停新光中心上客, 上到7-8成滿就CALL 下一 ...

要玩到沙田坳道煲客嘅話咁其他線無得停啦

霧燈豪.HT6962 發表於 2024-4-21 15:20

19系37系仲係車海, 唔會好多客去樂富等巴士, 係有既彩虹都可以搭3D, 3M

唔好忘記仲有條73係九龍塘, 樂富 ...

2F 3C嘅黃大仙加班車已經取消咗了
本來固定時間1830 1915
但始終兩條線每日都到站時間唔同
如果正常班次啱啱走 加班車就清唔到客 反之亦然
所以到最後都係取消咗 嘥氣

ccicoltd 發表於 2024-4-21 16:28

TD說37M小巴搬了站是少了客,而交運會主席說見證205M開辦,由很多人坐變成客量很少,欣賞九巴維持到這麽 ...

慈雲山去啟德醫院的路線,叫做 15A。

JX9097 發表於 2024-4-21 16:28

FF
2架停北館STANDBY, 另1架停新光中心上客, 上到7-8成滿就CALL 下一 ...

新光中心你估得2F/ 3C兩條線埋站?

Man@MFHK 發表於 2024-4-21 22:31

TD說37M小巴搬了站是少了客,而交運會主席說見證205M開辦,由很多人坐變成客量很少,欣賞九巴維持到這麽 ...

慈山至啟德?不如問下城巴啟德有無廢線想玉莖重生好過啦;P

DY4190 發表於 2024-4-23 22:37

KE7066 發表於 2024-4-21 14:33
要玩到沙田坳道煲客嘅話咁其他線無得停啦

其實好多時都排廿幾人嫁, D人係地鐵站出黎見到有3C/2F 又會跑過黎. 再唔係, 安排單層又得. 方法總比困難多.
不過都係FF.

HV7025 發表於 2024-4-25 20:00

唔好忘記仲有條73係九龍塘, 樂富 ...

主要係回應版友建議,如果認真做慈黃線,必須來回停龍翔道,配合居民出行習慣
而要來回停龍翔道,最近調頭位正是樂富巴總,同時樂富巴總等車比較舒適(鑽石山轉19系係唔使開遮,但巴總本身環境欠佳,沙田坳就唔使講),順便增加一個舒適轉車選項,都可以考慮

雖然龍翔道本身有2F 3C,但兩者都班次欠佳兼容易受西九龍交通影響班次,以前就算有轉乘都好少人等佢哋
係近年37系小巴服務不進則退,先至出現等2F 3C嘅人龍
但如果有條樂富開,定時定候喺龍翔道出現嘅九巴線,成個競爭形勢就會好唔同
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7
查看完整版本: 黃大仙區議員要求開辦慈雲山至黃大仙循環巴士線