hkitalk.media 發表於 2024-4-18 15:58

紅磡站「站見」鐵路展 亦展出 M-Train 車頭

港鐵紅磡站「站見」鐵路展,除了大家已知的黃頭、烏蠅頭列車外,亦展出了服役期間從未在紅磡站出現過的港島線 M-Train 退役列車 A128 的真實車頭,參觀者可以一睹列車車頭的「橫切面」。

港鐵表示「站見」這個名稱,既代表在車站相見,亦喻意這個展覽是有時限性。

截圖自 Channel C HK 直播https://www.youtube.com/watch?v=6AzkexH498A

hkitalk.media 發表於 2024-4-18 16:18

s20131417 發表於 2024-4-18 21:20

hkitalk.media 發表於 2024-4-18 16:18

愚問,其中一張圖見到類似廣州6號線嘅水塘位,其實當年鐵路公司點解會有咁嘅安排?

dennis28a 發表於 2024-4-18 21:47

s20131417 發表於 2024-4-18 21:20
愚問,其中一張圖見到類似廣州6號線嘅水塘位,其實當年鐵路公司點解會有咁嘅安排? ...

行李車廂,以前九鐵有行李託運服務。

km7093@249m 發表於 2024-4-18 22:55

唉,又係斬頭咁保育,係旣就成卡M-train放埋入下面個層算啦

s20131417 發表於 2024-4-18 23:23

km7093@249m 發表於 2024-4-18 22:55
唉,又係斬頭咁保育,係旣就成卡M-train放埋入下面個層算啦

還掂退役車卡陸續有來,小龜龜有無諗住日後留返幾卡擺喺紅磡站,同前九鐵老朋友們聚首一堂?:lol

s20131417 發表於 2024-4-22 16:05

#2入面有一張充老細文宣,呢張會唔會係8、90年代,九鐵呼籲人客唔好強行衝閘「搭霸王車」嘅提示?

tonyng 發表於 2024-4-22 16:13

s20131417 發表於 2024-4-22 16:05
#2入面有一張充老細文宣,呢張會唔會係8、90年代,九鐵呼籲人客唔好強行衝閘「搭霸王車」嘅提示? ...

你不如睇下個 logo 再講多次咩年代。

s20131417 發表於 2024-4-23 01:36

tonyng 發表於 2024-4-22 16:13
你不如睇下個 logo 再講多次咩年代。

其實小弟亦唔太肯定,紅色雙箭頭logo係幾時先開始應用,畢竟單睇文宣風格,有點兒似上述年代⋯;P

aaron 發表於 2024-4-23 07:42

s20131417 發表於 2024-4-23 01:36
其實小弟亦唔太肯定,紅色雙箭頭logo係幾時先開始應用,畢竟單睇文宣風格,有點兒似上述年代⋯
...

你不如再望清楚海報底部有乜嘢「車票」啦,其實答案好明顯。
頁: [1] 2
查看完整版本: 紅磡站「站見」鐵路展 亦展出 M-Train 車頭