1005 發表於 2007-8-4 17:30

流動硬碟無法辨識

我有個2.5" 120GB SAMSUNG HARDDISK
當MOBILE HARDDISK用 0既
其實一路都係駁住個電腦 0既
去到今日岩岩好用左五個月

但今朝用用下
突然間彈左一句無法辨識
之後個MOBILE HARDDISK 就用唔到喇
響裡面 0既 94GB DATA 全部都開唔到

想問下呢個情況下
會係個MOBILE HARDDISK CASE出事
定一係個HARDDISK 出問題?

註:呢個HARDDISK 係無跌過落地架

hkaiw 發表於 2007-8-4 18:59

原帖由 1005 於 2007-8-4 17:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我有個2.5" 120GB SAMSUNG HARDDISK
當MOBILE HARDDISK用 0既
其實一路都係駁住個電腦 0既
去到今日岩岩好用左五個月

但今朝用用下
突然間彈左一句無法辨識
之後個MOBILE HARDDISK 就用唔到喇
響裡面 0既 94GB DAT ...
那樣不過你的硬碟盒是否有保養,及在保養期內不能拆開呢?如果是不能拆開的話,可以嘗試接駁至其他電腦,及用另一條接駁線;如果是可以拆開的話,便可以用轉換器接駁至桌面電腦。

superay 發表於 2007-8-4 23:00

試試插在機上的其它USB位。
這些硬碟對於USB來說,算是較為耗電的裝置,有時個USB頭有氧化情況,都會因影響導電而不能成功連接。

Seiko 發表於 2007-8-10 19:16

請問盞LED燈仲有冇著? 係長亮紅燈定係紅綠燈不斷閃動?

另外是否已經將兩個USB頭同時插在電腦USB port?
如果唔夠電, 個HDD都會有咁既情況.

1005 發表於 2007-8-12 14:11

原帖由 Seiko 於 2007-8-10 19:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
請問盞LED燈仲有冇著? 係長亮紅燈定係紅綠燈不斷閃動?

另外是否已經將兩個USB頭同時插在電腦USB port?
如果唔夠電, 個HDD都會有咁既情況.

有著
不過係READ 唔到...

換過個盒
又得咯喎
真係一額汗:L
好彩只係損失四十個大洋
頁: [1]
查看完整版本: 流動硬碟無法辨識