hksf 發表於 2007-8-5 00:50

取消輕鐵761 路線

即使係取消o既761, 761P會加強服務
點解舊年取消761 會有咁大迴響?
攪到又遊行, 又走入路軌....

只係縮短O左幾個站,受影響o既人唔多,
就算有, 都可以搭K73 或者705/706+761P
或者K73+K65...

當年取消720 都冇咁大陣象

GD1570 發表於 2007-8-5 08:35

因為761取消的分站入面有天逸站...
而且亦令到天悅那邊的居民出入元朗要轉車...

hkcnbus 發表於 2007-8-5 08:47

回復 #1 hksf 的帖子

你知不知取消761線,令天恒站原本有兩路車行走,就算坐去天瑞的話,都密過現時。
不過取消761都是好事,起碼開辦了新巴士路線K73P,K73P是派冠忠的旅遊車,可算是一條便宜而且豪華的巴士路線。

hksf 發表於 2007-8-5 11:35

原帖由 GD1570 於 2007-8-5 08:35 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

天悅行去頌富/天富都好近o者

hksf 發表於 2007-8-5 11:37

當年取消720, 天瑞,樂湖,天耀居民出屯門,
無端端要轉多次車, 點解佢地唔反對o既?

LRT1027 發表於 2007-8-5 11:43

原帖由 GD1570 於 2007-8-5 08:35 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
761 取消同時, 有一條 761P 由天逸開出往返元朗 bo !

761 比 761P 經多 5 個站(天榮, 天悅, 天秀, 濕地公園, 天恆),
當時就令到輕鐵要派多D 既車去行埋呢 5 個站,
但係呢 5 個站係乘客又唔係多, 好多時都係小貓三四隻,
所以我認為而家安排比較好,
又可以令天水圍至元朗線(即 761P)回車較快,
又可以加密 705, 706 班次.

或許是因為臨近選舉年, 區議員為了令居民投佢地票,
做出一D 較偏激既行為.

hksf 發表於 2007-8-5 11:50

原帖由 LRT1027 於 2007-8-5 11:43 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

761 取消同時, 有一條 761P 由天逸開出往返元朗 bo !

761 比 761P 經多 5 個站(天榮, 天悅, 天秀, 濕地公園, 天恆),
當時就令到輕鐵要派多D 既車去行埋呢 5 個站,
但係呢 5 個站係乘客又唔係多, 好多時都係小貓三四隻,
所以我認為而家安排比較好,
又可以令天水圍至元朗線(即 761P)回車較快,
又可以加密 705, 706 班次.

或許是因為臨近選舉年, 區議員為了令居民投佢地票,
做出一D 較偏激既行為.

03年720 取消o既時候, 都係選舉年喎:lol

你都知啦,輕鐵列車o既煞車距離好長ga ma
無端走入路軌,冇比列車撞已經偷笑

頁: [1]
查看完整版本: 取消輕鐵761 路線