Dolphin 發表於 2007-8-25 12:34

如何砌部超靜 PC ?

部機最嘈係D風扇, 火牛, display card, cpu, chip set, 機殼又有, 係就係散熱好D,
但係好嘈, 影響聽歌同睇碟, 有冇辦法可以砌到部超靜既機呢?

Display card 換左張冇風扇既, chip set 同機殼風扇拆左, 仲有 cpu 同火牛. 有冇D係
剩係用大大塊 heatsink 加導熱管之類既野在機殼外散熱的?

chan6723 發表於 2007-8-25 16:43

其實買個靜音火牛 (~$200-300) 已經可以做到超靜效果。

我自己用緊 GTR 牛,Display 卡同 CPU 都有風扇,剛 upgrade 時超靜…
反而而家用舊左冇咁靜,但係都唔算嘈。

Dolphin 發表於 2007-8-25 17:59

原帖由 chan6723 於 2007-8-25 16:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實買個靜音火牛 (~$200-300) 已經可以做到超靜效果。

我自己用緊 GTR 牛,Display 卡同 CPU 都有風扇,剛 upgrade 時超靜…
反而而家用舊左冇咁靜,但係都唔算嘈。 ...

我果隻都係 GTR 靜音牛, 個風扇好大但轉速慢, 又係開頭好靜, 但舊左一樣嘈.
仲有係 Intel CPU既風扇, 亦係嘈音來源之一, 試過拆落黎清潔, 但都係V V 聲嘈.

lpc 發表於 2007-8-25 18:57

原帖由 chan6723 於 2007-8-25 16:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

反而而家用舊左冇咁靜,但係都唔算嘈。 ...

都唔一定喎
例如而家新出個d Celeron 4XX系列
CPU涼到d人玩fanlass

P. S. : 火牛介紹人用GXR認真靠害
呢隻牌子唔得掂

DIH 發表於 2007-8-26 22:31

我唔知我用咩牌子牛......CPU有把扇,display card有slot fan,後面又有一把扇,
我覺得好靜喎,有一輪好嘈,發現係slot fan問題,清潔後又靜返,如果只係要聽歌的話一定冇問題。
頁: [1]
查看完整版本: 如何砌部超靜 PC ?