Ketsu 發表於 2007-9-1 01:55

新LCD mon顯示

最近去電腦展買左個20寸LCD mon
闊闊地銀幕果隻啦
但係返到去set resolution果陣都頗花時間
好似set極都仲係唔知差d 乜野咁
最後我就set佢做1280 x 768
(叫做最好架喇...)

但當我用WMP黎睇戲果陣
我發現佢個畫面左右收窄左
(上下就冇乜問題)
就算係全螢幕都係咁
所以請問有冇方法可以set番真係全螢幕呢?
(除左set番佢個resolution做1024 x 768
set 呢個resolution睇其他野會好怪...)

LRT1064 發表於 2007-9-1 18:01

你試試把解像度 set 成 1440x900....:loveliness:

Ketsu 發表於 2007-9-1 18:20

原帖由 LRT1064 於 2007-9-1 18:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
你試試把解像度 set 成 1440x900....:loveliness:

試過但冇效
而且響我update過個display card既driver之後
呢個resolution選項更加冇左...:L

Dolphin 發表於 2007-9-2 12:09

你要睇下個mon點對點既解像度係幾多先.
然後再睇下display card 個 driver 是否support到.
有些 display card甚至可以比你自己設定打直同打撗
有幾多點.

joelty 發表於 2007-9-2 14:32

你用邊隻Windows?
你用邊張Display Card? 用邊個版本的DRIVER?
你個LCD MON是什麼MODEL?

Ketsu 發表於 2007-9-3 19:57

最後我決定用1280 x 960
雖然家陣睇圖個畫面比起以前好似拉闊左d
但睇落都算係最順眼既resolution
同埋WMP可以show到全螢幕

epsilon 發表於 2007-9-3 22:37

有沒有1280x1024選擇?
頁: [1]
查看完整版本: 新LCD mon顯示