Transperth 發表於 2007-10-8 22:53

8/10文匯報:憶九鐵成長史 乘客悲喜交集

報導來源:8/10文匯報

憶九鐵成長史 乘客悲喜交集

(唔知到兩鐵正式合併既時候,會唔會好似舊年天星搬碼頭一樣,掀起一股集體回憶熱潮呢?)

UCR683 發表於 2007-10-9 00:14

對於地鐵沿線居民來說,九鐵的歷史不值一晒;除非是交通愛好者。

gakei 發表於 2007-10-9 10:06

原帖由 UCR683 於 2007-10-9 00:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
對於地鐵沿線居民來說,九鐵的歷史不值一晒;除非是交通愛好者。

去年送別天星的市民中,很多也不是經常使用天星的。

況且全港市民中, "非地鐵沿線居民" 比 "地鐵沿線居民" 多。

SSBT 發表於 2007-10-9 18:06

時代變遷,
有一些東西總會消息的 ..

相信九鐵會進入我們的記憶裡。
若乜野都話集體回憶而保留,
咁乜都唔駛變架喇喎 ...

89B 發表於 2007-10-9 20:35

九鐵有唔咪摺埋佐, 嚴格上它仲保有鐵路擁有權, 只係經營權租俾地鐵,

在日本名稱上即第二種鐵路事業者
....如能登鐵道自全廢自己擁有的路線後, 現在只係在JR西日本第一種事業擁有的輪島線上走,
而和倉温泉以遠JR西日本就完全無列車乘入...

另一個例子是加拿大, 加拿大鐵路將旅客營運/客車交哂俾VIA, 但仍保有鐵路擁有權 ...

.....所以日後北環線甚至換EMU等大規範的"消費",地鐵 好大機會要番九鐵"科水"/贊助:L

OT:鐵路擁有權在中國是十分敏感, 相信九鐵最多只會俾鐵道部"國有化",
北大人一定唔會俾全中國的主要鐵路擁有權落入私人公司上:D

hksf 發表於 2007-10-10 11:17

一間百年老店比人吞併,
保育人士去哂邊?

guia 發表於 2007-10-10 13:42

原帖由 hksf 於 2007-10-10 11:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
一間百年老店比人吞併,
保育人士去哂邊?

建築物外KCRC D LOGO幾時會拆?

P.S.
呢排多PROJECT跟, 可能睇漏眼啦
上次皇后戲院都係冇人理
頁: [1]
查看完整版本: 8/10文匯報:憶九鐵成長史 乘客悲喜交集