Walker 發表於 2007-11-11 02:13

中環大電視已經更換了港鐵LOGO

http://www.hehafriends.com/photo/gallery/343/225/21524/1270811504A164AF/pid136691162abe2cd2.jpg

:( :L

davidng 發表於 2007-11-11 02:24

:funk:
:funk: :funk:

改其他野又唔見咁快手 :@

Megabus 發表於 2007-11-11 16:40

原帖由 davidng 於 2007-11-11 02:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

好多都改左la...只係未貼出黎jei,絕大部份機器果d紙等等好多野都印好晒ga lar,只係未轉

ahbong 發表於 2007-11-11 23:48

原帖由 davidng 於 2007-11-11 02:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

原帖由 davidng 於 2007-11-11 02:57 發表 images/common/back.gif
[請港鐵告訴我]
大埔墟去灣仔,九龍塘轉同尖沙咀轉差價係咪大左 ?
等左 2 年, faretable 都未整好 ?咪扮傻啦, 咩 4000 個組合, 你第 1 日先知要執咩 !

唔係咁快學到九鐵 d 好野 ? 官僚主義, 透明度低, 黑箱作業 ...

套用你果句
「咪扮傻啦,改個logo, 你估第一日先知要改咩!」

快又話人快
慢又話人官僚主義...
有時真係幾難服侍

davidng 發表於 2007-11-12 03:25

資源有限, 做野有分先後緩急, 何謂緩急, 港鐵把尺, 大家一向有目共睹 :lol

香港人的素質, 本谷的素質, 唔應該只停留嘈交, 辯駁的層次,
呢度有老有少, 有好多師兄, 前輩, 高人, 對運輸好有 heart,
每篇出文拋磚引玉, 都希望帶出反思, 去討論, 特出現今運輸政策的各種傾斜和矛盾,
大財團的股東, 大財團的管理層, 政府, 政客,各謀其私, 好多利益關係,
衣食住行, 運輸與人息息相關, 真係要想想香港要一個怎樣的運輸系統,
好多野都變左.....
香港人培養了港鐵的四不象, 一時要政府補貼, 一時要商業原則,
一時話一個網絡, 卻維持保留地鐵沿有在合併前網絡的學生乘車安排,
一時話環保省電停電梯, 但廣告燈箱卻大放光明
一時口口聲聲要為股東, 但大股東政府卻像透明人,
地鐵上次 4 月的支持合併的民意調查及廣告, 真係公關界眼高手低的經典,
至於其他事故管理, 服務管理.... 現不詳述...
好多野都變左.....

肥了管理層, 肥了股東(股價上升), 政客, 政府各交換政治條件,
唔知呢 d 係咪大家想要的結果 ?

我都唔知你是誰, 各持己見, 誰是誰非, 算啦, 無乜所謂, 和諧才是本谷可貴, 多言了, 不是罵戰
:) :)

多謝收看

ahbong 發表於 2007-11-12 12:04

原帖由 davidng 於 2007-11-12 03:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
資源有限, 做野有分先後緩急, 何謂緩急, 港鐵把尺, 大家一向有目共睹 :lol

非常同意
所以有 D 野要預早做,例如要更換數以萬計既路線圖、公司 logo
唔通你要港鐵公司臨尾一晚先至趕工?
港鐵預早做本來係抵讚
但有人又在鬧

有 D 野早在決定合併時已經講左幾時做
例如公怖合併票價
港鐵一早預告「十一月第三個星期」會公怖
有人幾日都等唔切
或者根本無留意時事新聞
又在鬧港鐵「透明度低, 黑箱作業」(講明幾時公怖,如何透明度低?)
就開新 thread 又在鬧
事事在鬧
美其名「拋磚引玉, 帶出反思」
事實上邊個有意挑起板友的對立
非常明顯

一條 thread 講換 logo
兩個 reply 之後又老調重提數港鐵「四不象, 一時要政府補貼, 一時要商業原則」
我提議閣下開新 thread
如果唔係條條 thread 離晒題
減低可讀性
達不到閣下希望改善本谷質素的願望

「多言了不是罵戰」

頁: [1]
查看完整版本: 中環大電視已經更換了港鐵LOGO