imary 發表於 2007-11-26 02:27

荒謬的學生八達通收費

首先要釐清一點,本人認為地鐵吞併九鐵後
作為一間一體化的公司,所提供的所謂優惠以致所有措施
都應該是一視同仁
而非像現在般   有些線有有些線卻沒有
實是擾民之政

以本人住在藍田為例子,便可知一二

藍田到旺角   學生新收費    $3.3
藍田到旺角東    學生新收費   $4.8

美孚往荃灣   學生新收費    $2.8
美孚往荃灣西   學生新收費   $5.2比往藍田還要貴
這就是公司合併制度不合併那是甚麼的合併?

還有是西鐵線元朗至屯門各站往紅磡   $15.4
以往用701的轉乘即使成人車資也只需$14.4 + 701 $0 + 東鐵 $0= $14.4
這不是變相加價是甚麼?

還有更荒謬的是元朗至屯門各站往尖東竟比往紅磡便宜
這是因為尖東站可與尖沙咀站看齊
那為何旺角不是與旺角東站看齊呢

這絕對是荒謬的,這不是一個距離的問題
而正正是一個合併後的一體化機構
做出了一個完全不合乎整個機構劃一方案下的荒謬

這以上全是本人對港鐵的質疑
但我絕對明白我們是沒有渠道去發聲
人家作為上市公司沒有必要聽我們的聲音
香港的鐵路這樣便被財團歸拼
看來缺乏競爭下只會不斷提高收費

可悲也....

virus 發表於 2007-11-26 02:48

fuwing 發表於 2007-11-26 12:08

我亦都發現用學生八達通o既「優惠」~~
沙田圍去旺角東 $6.0
沙田圍去尖東 $8.2
沙田圍去旺角 $5.7
沙田圍去尖沙咀 $6.0

咁o既票價絕對係吸引我搭觀塘線+荃灣線~~

ahbong 發表於 2007-11-26 14:37

原帖由 imary 於 2007-11-26 02:27 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
還有是西鐵線元朗至屯門各站往紅磡   $15.4
以往用701的轉乘即使成人車資也只需$14.4 + 701 $0 + 東鐵 $0= $14.4
這不是變相加價是甚麼?

講到明就 "尋"
若果 $1 係咁重要的話
我建議閣下買西鐵全日通 -> K16 -> 東鐵 = $20 + 0 + $7.4
單程 $13.7 仲平過你而家

西鐵好多優惠都係半年半年咁續俾你
點會當佢係永久優惠
有優惠時唔見人話佢「變相減價」
到 cut 優惠時就話佢「變相加價」
其實都係相同道理

imary 發表於 2007-11-26 14:57

原帖由 ahbong 於 2007-11-26 14:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

講到明就 "尋"
若果 $1 係咁重要的話
我建議閣下買西鐵全日通 -> K16 -> 東鐵 = $20 + 0 + $7.4
單程 $13.7 仲平過你而家

西鐵好多優惠都係半年半年咁續俾你
點會當佢係永久優惠
有優惠時唔見人話佢「變相減價」
...

朋友仔   而家咁樣搭實在係太不智喇
朝早時候k16由南昌去去尖東你知道要多久嗎?

我明白優惠係有限期
我只係唔抵得一個一體化ge運輸系統會有兩種收費模式遮
仲有   出發時要俾輕鐵或巴士錢ga
o個度都要加落去ga

加加下就會去左搭260x或者58x/59x/67x轉火車lu
我用接駁巴士轉260x加埋都係$16.7,回程仲有優惠

希望你明白啦

MV8245 發表於 2007-11-26 18:02

佢禁收得唔合理,
第時起埋南港島線,
可能會學生當成人計,
有合併=冇

AVW56 發表於 2007-11-26 18:18

所以咪話囉, 小弟都唔知d人贊成合併做咩
香港人永遠都係咁, 一聽到減價呀, 就個個都話好
誰不知比人當左係水魚自己都唔知
周松崗而家係屋企都唔知笑得幾開心呀

上面兩位提及過自悠通+k16
小弟都係常客之一
但係, 我可以好坦白講, 如果我唔係為左慳個幾蚊
我駛咁節墮要輕鐵轉西鐵再轉k16?
有時過海仲要轉埋天星小輪!

真係貪佢快咩?
係呀, 西鐵係快呀
但係輕鐵班次疏呢, k16行車時間長呢
整整下仲耐過搭一程九巴
唔係為左慳個幾蚊, 我先唔會咁辛苦咁搭法!

合併之後, 港鐵咪唔好減西鐵線的票價囉
最好就加價添啦, 取消晒所有優惠仲好
等我地呢班西北居民, 可以更堅定的改搭巴士
我亦好肯定, 與小弟有同樣想法的西北居民為數不少
我就即管放長雙眼睇下西鐵線比港鐵搞成咩貓樣

HX9590 發表於 2007-11-26 19:11

原帖由 fuwing 於 2007-11-26 12:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我亦都發現用學生八達通o既「優惠」~~
沙田圍去旺角東 $6.0
沙田圍去尖東 $6.0
沙田圍去旺角 $5.7
沙田圍去尖沙咀 $6.0

咁o既票價絕對係吸引我搭觀塘線+荃灣線~~ ...
沙田圍去尖沙咀/尖東學生新收費為    $8.2

hklam 發表於 2007-11-26 19:29

原帖由 HX9590 於 2007-11-26 19:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

沙田圍去尖沙咀/尖東學生新收費為    $8.2

沙田圍過海只需比去尖沙咀/尖東加多 $0.5 而已
十分便宜

imary 發表於 2007-11-26 19:40

原帖由 hklam 於 2007-11-26 19:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

沙田圍過海只需比去尖沙咀/尖東加多 $0.5 而已
十分便宜

只係貴五毫子   真係令我非常感動
:L :L :L :L
頁: [1] 2
查看完整版本: 荒謬的學生八達通收費