DC5 發表於 2007-12-2 02:48

九鐡會否在2057年「重新」投入服務?

依家港鐡(地鐡)租用九鐡資產50年去進行業務發展,車輛及車站的「真正主人」仍屬於九鐡,並不是「完全屬於」港鐡。不過在租約屆滿時,如九鐡「不再」與港鐡續約,即東鐡、西鐡及相關物業會可能「回歸」九鐡。

到2057年會唔會咁呢? 還是其他?

letchan 發表於 2007-12-2 03:02

即使是現時最年輕的九鐵員工,在五十年後,亦早已退休。
九鐵要東山再起,不是只靠一個牌頭便可以。
尤其是先進鐵路系統,一日千里,人材才是最重要因素。
若五十年後九鐵要東山再起,相信是甚為乏力。

再者,五十年後再問新生代九鐵是何物,相信亦無人會知。

virus 發表於 2007-12-2 03:30

kkt 發表於 2007-12-2 03:39

又或者第時政府私有化番MTR
變番做政府部門都得架

不過機會微乎其微:loveliness:

leslie 發表於 2007-12-2 04:33

50年,我想就算SP1900車都退晒役啦,到時港鐵都要自己買車了...九鐵可來有車?

K仔 發表於 2007-12-2 14:30

原帖由 leslie 於 2007-12-2 04:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
50年,我想就算SP1900車都退晒役啦,到時港鐵都要自己買車了...九鐵可來有車?
未必, 港鐵在經營權屆滿後須交還一個"符合當時標準"的鐵路系統, 那當然也括新購入的列車.

lzengalau 發表於 2007-12-2 15:25

港鐵若要將九鐵資產更換或賣掉, 應當要九鐵同意, 而換野既錢, 好似車咁, 應該要九鐵出錢買, 收貨後交港鐵使用.

winningmok 發表於 2007-12-2 15:43

其實我到依家都唔明九鐵合併左之後係扮演咩角色?
如果港鐵想將依家東鐵站翻新或者將店鋪重新改動,變到地鐵站咁咁多商店,咁請問係咪港鐵負責番架?原本屬於九鐵站既店鋪既租係俾港鐵定九鐵架?thx

waichiu 發表於 2007-12-2 16:39

原帖由 winningmok 於 2007-12-2 15:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實我到依家都唔明九鐵合併左之後係扮演咩角色?
如果港鐵想將依家東鐵站翻新或者將店鋪重新改動,變到地鐵站咁咁多商店,咁請問係咪港鐵負責番架?原本屬於九鐵站既店鋪既租係俾港鐵定九鐵架?thx ...
當然係港鐵啦! 因為已經租了比港鐵, 港鐵分租給店舖...
另外物業方面, 港鐵係買入的, 唔係租九鐵.

lzengalau 發表於 2007-12-2 17:17

回復 9# 的帖子

物業方面, 只可以話樓盤係港鐵買九鐵, 九鐵寫字樓都係租俾港鐵用.

回8:
兩鐵合併後依然有九鐵, 只係職員上大縮水到變成一間中小企

頁: [1] 2
查看完整版本: 九鐡會否在2057年「重新」投入服務?