Route_99 發表於 2007-12-3 17:07

港鐵轉車扣多錢稱屬軟件誤差

商台即時新聞

搭馬鞍山線的人要特別留意喇 :o

上次就停售八達通卡睇漏出事, 今次就閘機軟件出事,
大家真係近來搭港鐵要留意下有無俾人扣多錢. :(

有無人可解釋下, 點解會唔同款閘機有唔同的軟件呢?
我有點想不到, 閘機闊了咪最多硬件唔同, 但係點解軟件都會不同呢? :L

FA9671 發表於 2007-12-3 17:40

DEL

dennis28a 發表於 2007-12-3 18:57

原帖由 Route_99 於 2007-12-3 17:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
有無人可解釋下, 點解會唔同款閘機有唔同的軟件呢?
我有點想不到, 閘機闊了咪最多硬件唔同, 但係點解軟件都會不同呢? :L

唔同閘機用緊既系統唔同,當然會引致軟件唔同。
你都識講,閘機的硬件會唔同,
舉個例子,無理由一部90年的電腦可以食 vista 一樣(除了更新硬件),
無理由一部舊閘機會同一部新閘機有相同系統下化。

而且,重要的問題是,不同閘機均由不同生產商生產,
所以各自研發的軟件總會有所不同,出現誤差不出為奇。

500 發表於 2007-12-4 00:14

原帖由 dennis28a 於 2007-12-3 18:57 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

舉個例子,無理由一部90年的電腦可以食 vista 一樣(除了更新硬件),

而且,重要的問題是,不同閘機 ...

想問下你係咪係IT測試部門入便做野?:L

申報利益:小弟係一間大上市公司的IT子公司內做tester,專責做blind test(亦都成日比人話我[用字比插更難受]鐘意踩爛他人心血的衰神:'( )……

呢單野的情況係任何係IT界做o左唔少日子的人黎講可以話係又一經典,地鐵的pitfall真係wok wok新鮮wok wok甘。

做得common platform的話,又點可以唔為每一隻(將)會使用的model進行profiling呢?[話港鐵冇全部要用閘機的profile?咪傻啦……]
即使每隻機的instruction stepping係唔同,之不過如果連最最基本的fare table list(test plan之本)都執唔齊的話,咁又點可以交俾人去砌program出黎?

更何況,呢個系統係直接掌握大家生活的基本(行)的部份,其testing的rigidness就更必須更加嚴謹才對,爆wok出黎 = 已經可以準備幾碟"豉椒炒土魷"比人食[我果度的rule竟係咁]。

頭先劉生的說辭更沒有絲微的「責任感」。乜野最佳的團隊啊?:@

Megabus 發表於 2007-12-6 19:09

原帖由 dennis28a 於 2007-12-3 18:57 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

而且,重要的問題是,不同閘機 ...

yes...你get到問題所在,不過係再覆雜少少…

原帖由 500 於 2007-12-4 00:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

想問下你係咪係IT測試部門入便做野?:L

申報利益:小弟係一間大上市公司的IT子公司內做tester,專責做blind test(亦都成日比人話我[用字比插更難受]鐘意踩爛他人心血的衰神:'( )……

呢單野的情況係任何係IT界做o左唔少日子的人黎講可以話係又一經典,地鐵的pitfall真係wok wok新鮮wok wok甘。

做得common platform的話,又點可以唔為每一隻(將)會使用的model進行profiling呢?[話港鐵冇全部要用閘機的profile?咪傻啦……]
即使每隻機的instruction stepping係唔同,之不過如果連最最基本的fare table list(test plan之本)都執唔齊的話,咁又點可以交俾人去砌program出黎?

更何況,呢個系統係直接掌握大家生活的基本(行)的部份,其testing的rigidness就更必須更加嚴謹才對,爆wok出黎 = 已經可以準備幾碟"豉椒炒土魷"比人食[我果度的rule竟係咁]。

頭先劉生的說辭更沒有絲微的「責任感」。乜野最佳的團隊啊?:@

我唔係做你講gei IT...所以我唔會反駁你講gei野...

地鐵閘機唔係你地所諗咁簡單,重申,唔好用一個乘客/鐵路迷gei角度都睇…

但我可以100%肯定地講,地鐵+九鐵成個system內有不少過10種閘機,就算地鐵/九鐵係用同一型號閘機,software都可以係完全唔同…更何況係咁多不同品牌及型號…港鐵的而且確係唔會有晒所有閘機的profile,所以好多時一d深入d gei問題都要生產商的technician親手執…

500 發表於 2007-12-6 21:10

原帖由 Megabus 於 2007-12-6 19:09 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我唔係做你講gei IT...所以我唔會反駁你講gei野...

地鐵閘機唔係你地所諗咁簡單,重申,唔好用一個乘客/鐵路迷gei角度都睇…

但我可以100%肯定地講,地鐵+九鐵成個system內有不少過10種閘機,就算地鐵/九鐵係用同一型號閘機,software都可以係完全唔同…更何況係咁多不同品牌及型號…港鐵的而且確係唔會有晒所有閘機的profile,所以好多時一d深入d gei問題都要生產商的technician親手執…

照你的講法,今次即係衰係 software version 與 different hardware 的相容性之上啦……

我用的hardware係玩push pull方式黎做client server的……
(簡單D黎講係同討論區一樣,由於個data store係好日都唔會成日轉schema的,一般都只會係client上做野……
所以我的工作之一係要對住一pool機[講緊60個model]黎試唔同的情境黎stress個system的……)
果真係hardware有乜事的話,supplier果句的確係打死無架怨la……
(我手上的hardware fault list都有成尺幾厚……:lol )

之不過,你總唔可以一有問題就自動波入hardware果邊數架嘛……:L
That's why 一有新野黎我同兄弟們就要同佢做一些profiling(我係follow佢的findings果個)以了解佢會唔會同宜家的program撞野……
(成日都要push班supplier比technical details出黎係一件苦差……)

頁: [1]
查看完整版本: 港鐵轉車扣多錢稱屬軟件誤差