peterkwan 發表於 2007-12-12 16:31

轉乘問題

先撇除時間因素, 如果我咁搭會全程 cost 幾多錢?

東涌 -> 南昌 -> 出閘 -> 西鐵入閘 -> 再原站出閘 -> K16 往尖沙咀

Thanks.

我係用成人八達通.

HY1012 發表於 2007-12-12 19:31

$11.3.

西鐵入閘 再原站出閘 < 15 min

on11358 發表於 2007-12-12 20:51

原帖由 HY1012 於 2007-12-12 19:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
$11.3.

西鐵入閘 再原站出閘 < 15 min

我估樓主係想問搭完東涌-->南昌果程之後,
可唔可以利用兩鐵車費減免,令到西鐵原站出閘果程有得減,
之後仲玩埋免費轉乘K16去尖沙咀。

如果行得通既話,我估由東涌去尖沙咀收$12.3,平過一程去尖沙咀$13.5。

呢個問題我都答唔到,最好就係親身試一次,不過應該唔係平好多。

或者轉一個問法,就係當由地鐵收費系統轉九鐵收費系統,會減幾多?
因為而家好似只顯示最終收費,入面既計算其實唔太清楚。

K仔 發表於 2007-12-12 21:44

小弟曾經在銅鑼灣站乘往尖沙咀站出閘(收學生車費$4.8), 在尖東站入閘後20分鐘內原站出閘, 收$2.2而非免費.
然後返回尖沙咀站入閘乘往另一地鐵站, 收原價.

laikingsouth 發表於 2007-12-13 10:36

原帖由 on11358 於 2007-12-12 20:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果行得通既話,我估由東涌去尖沙咀收$12.3,平過一程去尖沙咀$13.5。

呢個問題我都 ...

我估車費減免就未必得(東涌至南昌只有一個價錢),反而免費轉乘K16就無問題。

小弟反而有個case想請教下大家:

旺角去南昌,不論經荔景轉東涌線(路線A),還是經美孚轉西鐵線(路線B),
車費均為$3.6。

(路線B在美孚出閘先扣$5.4,到了南昌出閘再回贈$1.8)

問題來了:

1. 如果我在旺角入閘前已拍了新世紀廣場內的特惠站,取道路線A車費就是$1.6;
但若然我取道路線B,車費又會是多少?

2. 如果我持有西鐵線月票,取道路線B的車費又會是多少?$5.4?

Megabus 發表於 2007-12-13 12:10

原帖由 on11358 於 2007-12-12 20:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

呢個問題我都答唔到,最好就係親身試一次,不過應該唔係平好多。

或者轉一個問法,就係當由地鐵收費系統轉九鐵收費系統,會減幾多?
因為而家好似只顯示最終收費,入面既計算其實唔太清楚。

如果係咁的話,南昌原站出入係冇得扣…

至於你的問題,不論地鐵轉九鐵或九鐵轉地鐵,都會係先在轉車站扣除正常收費,再在第二程(及第三程)出閘時計算所有車費。故所以如果有回贈車資時,都會在出閘時顯示,而西鐵線的閘機都會發出不同聲響…

原帖由 laikingsouth 於 2007-12-13 10:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我估車費減免就未必得(東涌至南昌只有一個價錢),反而免費轉乘K16就無問題。

小弟反而有個case想請教下大家:

旺角去南昌,不論經荔景轉東涌線(路線A),還是經美孚轉西鐵線(路線B),
車費均為$3.6。

(路線B在美孚出閘先扣$5.4,到了南昌出閘再回贈$1.8)

問題來了:

1. 如果我在旺角入閘前已拍了新世紀廣場內的特惠站,取道路線A車費就是$1.6;
但若然我取道路線B,車費又會是多少?

2. 如果我持有西鐵線月票,取道路線B的車費又會是多少?$5.4?

1. 車費會是一樣;

2. 車費為地鐵收費區之全程費用,因為再入閘費豁免不適用於轉線車程中曾使用西鐵線全月通的車程…
頁: [1]
查看完整版本: 轉乘問題