古仔 發表於 2008-1-21 19:33

重裝window後..

小弟的電腦因為死了window
所以需要重裝...
但重裝後所有原先的file都沒有了

想問問有無方法可以復原或找回昔日的照片和文件...

因為內裡有很多五年來我所拍回來的照片和一大堆功課...

Seiko 發表於 2008-1-21 20:45

你重裝windows時, 有否format(格式化)個硬碟?

如果有的話, 救得返的機會近乎0...
如果沒有, 應該可以在檔案總管搵得返.

bombmanhk 發表於 2008-1-21 22:19

原帖由 Seiko 於 2008-1-21 20:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
你重裝windows時, 有否format(格式化)個硬碟?

如果有的話, 救得返的機會近乎0...
如果沒有, 應該可以在檔案總管搵得返.

想問點樣先係重裝/重灌window的正確方法?
我見我電腦加多d新parts 同埋 loading等開始出問題
因為我用CD開機, 佢以為我裝個新WINDOW 係同一個PARTITION上
係原來window install, 又因為版本唔同左(變左sp2)
我用緊window xp professional

CK4013 發表於 2008-1-22 15:28

原帖由 bombmanhk 於 2008-1-21 22:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

想問點樣先係重裝/重灌window的正確方法?
我見我電腦加多d新parts 同埋 loading等開始出問題
因為我用CD開機, 佢以為我裝個新WINDOW 係同一個PARTITION上
係原來window install, 又因為版本唔同左(變左sp2)
我用 ...
係藍色畫面果度可以選擇其他PARTITION架!

Seiko 發表於 2008-1-22 17:38

就算唔選擇其他partition(或只得一個partition), 亦可以在原有的partition上安裝,
只需要有足夠空間, 及安裝在新的directory下便可.
在新的directory安裝完windows後, 便不會干擾舊有檔案.

FA9671 發表於 2008-1-22 21:49

下次最保險的做法是在格式化前先將重要檔案備份,如果電腦是中毒的話,請用防毒軟件掃瞄保留的檔案,以免再次中毒。

bombmanhk 發表於 2008-1-22 22:03

原帖由 Seiko 於 2008-1-22 17:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
就算唔選擇其他partition(或只得一個partition), 亦可以在原有的partition上安裝,
只需要有足夠空間, 及安裝在新的directory下便可.
在新的directory安裝完windows後, 便不會干擾舊有檔案. ...

如果我想好似以前window 98 咁重灌而又唔會delete 舊file
即係唔裝多一個新window, 咁又可以點呢?
謝:loveliness:

AVD1 發表於 2008-1-23 03:45

咁我想問下
如果我部機突然死機 (即開唔到)
-> 即本來開到, 正常
但係第二日突然開唔到機

之後問了原廠的服務員
得知原來 死了 WINDOW
需要重新 RECOVER

咁我想問下點樣可以保留 DATA ?

THX ~

PS. 其實我自己已經試過一次了
所以我而家都係用外置的 HARDDISK 來儲存資料
而起電腦個個我只會用來儲存 程式 而已 ~

barking 發表於 2008-1-23 21:41

我換過三次機, Slot 1 Celeron -> P4 -> Dual Core, 但都沒有更換過WINXP
只要在安裝XP時在藍色畫面, 選擇 "修復 WINDOWS" (但不是以主控台來修復那一個, 我記得要按"正路"去到好後先有得揀)

當然, 先決條件是, 你要用回原來的HD, 或者用ghost等軟件過data落新HD

bombmanhk 發表於 2008-1-23 21:48

原帖由 barking 於 2008-1-23 21:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我換過三次機, Slot 1 Celeron -> P4 -> Dual Core, 但都沒有更換過WINXP
只要在安裝XP時在藍色畫面, 選擇 "修復 WINDOWS" (但不是以主控台來修復那一個, 我記得要按"正路"去到好後先有得揀)

當然, 先決條件是, 你 ...

即係照舊安裝window, 就算佢問你係唔係裝多一個window 係同一個partition都
照裝, 裝到咁上下佢就問你修復?
頁: [1] 2
查看完整版本: 重裝window後..