pstommy 發表於 2008-3-6 20:40

[ERL] 兩部南行列車同月台同時間一起埋站???

Date: 6 Mar 2008
Time: 18:26
Station: 港鐵(東鐵線)大圍站
Platform: 尖東方向(南行)月台

小弟剛從馬鞍山線轉車行到該月台,
突然嚇見個display顯示coming兩班列車都在1分鐘後到站

邏輯上,兩班車將會在同月台同時間一起埋站

事實上,當然唔係啦(係就邪lor!!),個display在第一班車埋站時如常不顯示分鐘,第二班則仍然尚餘1分鐘

唔知道大家有無遇過相同情況?

同埋點解會有咁的情況,是否列車係沙田站剛好停在一起 (3,4號月台)

順便一問,個列車到站時間display的原理是怎樣? 東鐵/西鐵/馬鞍山線都是一樣嗎?

DIH 發表於 2008-3-6 22:08

下午繁時用4號月台比較少見,但我就試過列車入站(沙田站)前幾乎停下,然後慢速入站。
可能佢係列車在進站前少少的位置已經話「1分鐘」。:lol

pstommy 發表於 2008-3-6 22:18

原帖由 DIH 於 2008-3-6 22:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
下午繁時用4號月台比較少見,但我就試過列車入站(沙田站)前幾乎停下,然後慢速入站。
可能佢係列車在進站前少少的位置已經話「1分鐘」。:lol

不過呢兩個"1分鐘"都歷時約2min多,似是這個原因嗎

pakchi70 發表於 2008-3-6 23:36

ahbong 發表於 2008-3-7 00:22

西鐵都見過
好似係繁忙時間出車既時候就會遇到

fuwing 發表於 2008-3-7 01:24

原帖由 pakchi70 於 2008-3-6 23:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
好似有人講過東鐵呢個顯示
唔係實際講佢仲有幾多分鐘到
係講佢仲有幾多分鐘嘅路程到
即係如果佢停咗響距離車站1分鐘路程嘅地方,就會永遠顯示1分鐘 ...
應該真係指仲有幾多分鐘路程
有次o係大學站等北行列車
見到: 羅湖 5 分   羅湖 8 分   落馬洲 10 分
跟住第一班一路都係5 分
之後o個兩班已經去到6 分同7 分
當第一班羅湖去到3 分o個陣
顯示屏第一班變左不停站列車
原來係架ktt
架羅湖一路都係5 分係因為停左o係沙田讓架ktt 先
頁: [1]
查看完整版本: [ERL] 兩部南行列車同月台同時間一起埋站???