cky 發表於 2008-3-15 02:26

今晚天悅輕鐵站離譜所見

因有事要做, 晚上入了天水圍一轉

然後當在天悅站乘輕鐵出番西鐵站時
見到有三名 (後尾再來一個, 共四名) 年約十多歲的青少年在月台上流連
而月台上當時亦只有我和那批少年而已...
其中一個公然在月台上吸煙 (但又奇在月台明明係禁煙, 但又有設置煙灰皿)

後來他們更互相嬉戲之餘, 其中一個人把手上的水樽大力的飛向另一個人
結果.. 當然打唔中佢時, 水樽就在我前面差兩三步的距離掠過 :@
當堂窒了一會兒

由於那個水樽的衝力太大
之後更整個樽飛出月台, 跌到路軌上
又恰巧對面的一架 705 列車經過
雖然沒有打中, 也有一點點的距離
但也是危險:@

之後有更危險的事
就是另一個少年, 就咁跳落月台路軌執番起個樽 :funk:
路線牌上顯示 706 將於一分鐘後到達
而這位少年行番上月台時, 架 706 也差不到埋站了

呢 d 完全都唔顧及其他人的安全的行為, 真係好唔要得:L

AVW56 發表於 2008-3-15 07:46

天北係咁架喇, 夜青特別多

我呢d天南人, 無咩必要, 夜晚都真係唔會上天北

河灣西 發表於 2008-3-15 08:33

又係天水圍:L
又係D小朋友行為:L

ChickenTong 發表於 2008-3-15 11:52

S3BL343@66 發表於 2008-3-15 13:28

天水圍北D人真係無公民教育:@ :@ :@

ChickenTong 發表於 2008-3-15 13:47

cky 發表於 2008-3-16 01:07

原帖由 AVW56 於 2008-3-15 07:46 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
天北係咁架喇, 夜青特別多

我呢d天南人, 無咩必要, 夜晚都真係唔會上天北

我平日跟本唔會入天水圍
會諗住呢區咁多人住, 夜晚都會有 d 人
點知晚上八點幾入到去銀座商場對面, 條街都唔係有好多人

後來行過事發現場時, 差唔多晚上九點幾十點
沿途真係人影都唔見多人一個...
難怪後尾坐架 706, 成車都係得十個人左右...

Wright---AVW16 發表於 2008-3-16 15:31

回復 7# 的帖子

D人消費力弱,加上第二朝要早出街(上班),所以都早D休息,夜晚條街都靜D啦!

AVW56 發表於 2008-3-16 15:47

原帖由 cky 於 2008-3-16 01:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我平日跟本唔會入天水圍
會諗住呢區咁多人住, 夜晚都會有 d 人
點知晚上八點幾入到去銀座商場對面, 條街都唔係有好多人

後來行過事發現場時, 差唔多晚上九點幾十點
沿途真係人影都唔見多人一個...
難怪後尾坐架 7 ...

點解咁呢

首先, 區內就無咩大型消遣娛樂場所, 好少可話虔晚外出
同治安無關係的, 純粹自然問題
第2, 一些勞動工作的居民, 普遍7點前已經返到天水圍家中食晚飯
第3, 一些返中環或九龍區寫字樓工的居民, 往往要成10-11點先會返到天水圍

所以, 你所指的那些時段
正正就係無咩人出入的時段
頁: [1]
查看完整版本: 今晚天悅輕鐵站離譜所見