請勿下車 發表於 2008-4-15 19:43

最難忘記/你認為最特別的鐵路站

請大家分享一下有哪些鐵路站特別引起你注意
我 :1 觀塘站往油麻地方向月台 :
       以前鱷魚恤大廈仲未拆時,那只掛左牆上的大鱷魚經常嚇壞小時的我
       同埋可以望到牛頭角站

2上環站的荒廢月台

唔知係呢度發唔發得呢D主題呢?唔得既話就請刪除此帖及原諒了

3ASV196 發表於 2008-4-15 19:46

太古, 大堂好特別, 尤其以前仲見到晒d 石, 一條柱都唔駛...

OTIS401 發表於 2008-4-15 21:01

鰂魚涌
結構好複雜
轉車要行一大段stairs
或者逼lift:lol

UCR683 發表於 2008-4-15 21:06

1) 南昌站。
在兩鐵分屬營運時期,車站大堂在分界線位置,分別放置了「地鐵範圍」、「九鐵範圍」的牌匾。
這個站在兩鐵合併前,是名副其實的「一站兩制」。
兩鐵合併後,大堂的分界線天花版位置,已裝上了名稱叫《融》的藝術品。

2) 欣澳站。
這個車站,除了是東涌線與迪士尼線的轉車站外,相信是擁有市區線最少出入口及大堂面積的車站—
只得一個出入口,以及大堂位處往香港站方向的月台內。

gakei 發表於 2008-4-15 21:22

九龍車站 - 小時候遠行, 黎明時份由九龍車站出發, 室內黃禁禁o既燈光同o個o的圓形波波燈印象深刻。

PS: 唔知邊度有翻新前o既九龍車站大堂相?

亞空 發表於 2008-4-15 21:25

機場站,第一次搭完地鐵唔洗出閘:lol

ChickenTong 發表於 2008-4-15 21:31

JA5674 發表於 2008-4-15 22:42

荔景站.....

真係幾特別....

細細個果時..硬係覺得係荔景站轉車...係好複雜....同好煩
同埋佢有個特色....係可以穿越「行車路軌」

同埋佢呢個站d樓層安排幾特別...同埋有齊地鐵既不同年代既feel...:lol

另一個係荃灣西站....

到而家都覺得佢好特別....

其中係因為佢既顏色...到而家仲好記得當年九廣西鐵通車...佢個車站開放日....好正...
可以係車站到玩....:lol

barking 發表於 2008-4-15 23:03

引起我注意:
柴灣站,好遠都引起我注意到,因為實在好嘈:L

dogdog 發表於 2008-4-15 23:16

原帖由 亞空 於 2008-4-15 21:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
機場站,第一次搭完地鐵唔洗出閘:lol

仲有係唯一一個站可以自選左右門出...:lol

馬場站, 好想知佢大堂係點...但又唔敢去...
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 最難忘記/你認為最特別的鐵路站