前KMB員工家屬 發表於 2008-4-21 05:59

加入港鐵, 是否等於沒前途?

大家好,

小弟從3-4歲開始, 日日就坐地鐵返學放學, 自此, 就對鐵路情有獨終,

1995年開始, 開始發展我的"鐵路皇國", (火車模型)至今, 對鐵路的狂熱

程度完全沒有退減. 自小學時開始, 我已經想加鐵路公司工作, 但當時年

紀少, 未能成事, 由2005年開始, 小弟多次申請KCR的職位. 有站務員,

票務助理等. 今年初更大膽嘗試見習列車司機一職, 經過筆試, 面試,

BODYCHECK等等, 終於獲聘用了, 身為鐵路狂熱份子的我, 當然開心

到不得了.

廢話講完, 入正題了, 由於我本身有正職工作的關係, 所以先要辭職,

才能到港鐵公司接受training, 成為正式的列車司機. 由辭職開始, 就

受到家人及女朋友的連翻打擊, 阿媽話在鐵路公司做沒前途, 現在

港鐵壟斷香港所有鐵路市場, 萬一您入了港鐵, 日後憑列車司機的

經驗, 在外面就不能找其他工作, 女朋友的姐夫在港鐵做維修, 女朋友

的姐夫都勸我不要做列車司機. 佢話因只有死路一條, 做左列車司機

之後, 在公司想轉做其他職位都有困難, 因為列車司機的工作經驗, 只能

用在列車上, 其他地方根本用不著, 何況今次港鐵聘請的只是18個月的

合約工作, 不如認真做現在的工作還好吧

其實我現在的心情真旳好復雜, 一份等了20多年, 終於有機會做到的工作

即將到手, 但加入港鐵都不知是好是壞, 因為港鐵話到明我們只是合約

員工, 約滿後續不續約, 可否轉做長工, 全部都是未知之數. 但港鐵話,

公司每年度都有內部招聘, 到您我們都有機會參加, 如果合適的話, 一樣

有機會聘用.

我個人意見覺得我藉得一試, 即使是好是壞, 在我的生命中都叫做做過

一份自己心愛的工作, 但可惜小弟今年已經27歲, 而且學歷又不算高, 多

年來只是從事服務性行業, 無技術可行, 18個月後若不續約, 到時我差不

多30歲了, 我怕到時真的好難找工作. 按照香港鐵路的發展, 18個月後, 九龍

南線, 將軍澳南線, 等等都會通車, 再遲少少, 南港島線, 西港島線, 沙中線,

觀塘線伸延至紅磡, 其實都須要大量列車司機, 雖則列車現在已實行全面電

腦化, 但事實上都要司機去監察列車的運作, 否則港鐵都不會搞這麼多招聘

會去大量招聘列車司機.

在家人及女朋友都反對下, 我仍堅持辭去現有的工作, 加入港鐵做列車司機,

是好是壞, 有無得發展, 18個月後才有答案.

大家對小弟的現況, 有何意見, 有冇前輩可以訓示一下, 謝謝!

ChickenTong 發表於 2008-4-21 07:11

Leungy 發表於 2008-4-21 10:12

Well, if that is your goal, then go for it! If you dont do it now, you will regret it for your rest of your life.

My friend has been a train driver for the past 35 years and he still loves his job, the only thing he is not happy about is his retirement in 5 years.

lightrail 發表於 2008-4-21 10:38

原帖由 前KMB員工家屬 於 2008-4-21 05:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
由於我本身有正職工作的關係, 所以先要辭職, 才能到港鐵公司接受training, 成為正式的列車司機. 由辭職開始, 就受到家人及女朋友的連翻打擊, 阿媽話在鐵路公司做沒前途, 現在港鐵壟斷香港所有鐵路市場, 萬一您入了港鐵, 日後憑列車司機的經驗, 在外面就不能找其他工作, 女朋友的姐夫在港鐵做維修, 女朋友的姐夫都勸我不要做列車司機. 佢話因只有死路一條, 做左列車司機之後, 在公司想轉做其他職位都有困難, 因為列車司機的工作經驗, 只能用在列車上, 其他地方根本用不著, 何況今次港鐵聘請的只是18個月的合約工作, 不如認真做現在的工作還好吧

工作經驗方面
如果你係做輕鐵
你都可以話有前線客戶服務經驗
其他鐵路就真係難計D…

其實我現在的心情真旳好復雜, 一份等了20多年, 終於有機會做到的工作即將到手, 但加入港鐵都不知是好是壞, 因為港鐵話到明我們只是合約員工, 約滿後續不續約, 可否轉做長工, 全部都是未知之數. 但港鐵話, 公司每年度都有內部招聘, 到您我們都有機會參加, 如果合適的話, 一樣有機會聘用.

MTR應該唔會再請長工
不過應該會每年半續一次約
(如果無爆大鑊既話,事關Train一個人都唔平)

前景…睇你係做邊條鐵路啦
如果係前KCR既鐵路,真係好難去內部轉其他工種
因為同車長同級既 (站務、工程、行政等)都已經係supervisor/資深人員
唯一出路就係升上車務督察 (不過無人事關係…就唔駛發夢啦)

我個人意見覺得我藉得一試, 即使是好是壞, 在我的生命中都叫做做過一份自己心愛的工作, 但可惜小弟今年已經27歲, 而且學歷又不算高, 多年來只是從事服務性行業, 無技術可行, 18個月後若不續約, 到時我差不多30歲了, 我怕到時真的好難找工作. 按照香港鐵路的發展, 18個月後, 九龍南線, 將軍澳南線, 等等都會通車, 再遲少少, 南港島線, 西港島線, 沙中線,觀塘線伸延至紅磡, 其實都須要大量列車司機, 雖則列車現在已實行全面電腦化, 但事實上都要司機去監察列車的運作, 否則港鐵都不會搞這麼多招聘會去大量招聘列車司機.

不過…無人駕駛係大趨勢
港島線已經在假日試行 (一至兩列)
新鐵路可能會像迪士尼線般
無人駕駛加CCTV…即係控制室睇晒

在家人及女朋友都反對下, 我仍堅持辭去現有的工作, 加入港鐵做列車司機,是好是壞, 有無得發展, 18個月後才有答案.

大家對小弟的現況, 有何意見, 有冇前輩可以訓示一下, 謝謝!

唔係潑你冷水
不過你要有心理準備
之後的日子要︰

-輪班 (早中夜都要…尤其新人)
-星期日/公眾假期要返工
-比乘客同管理職級「粗口」問候
-練好手字…少少錯要寫Memo寫餐飽
-司機每12-18個月內要上一次refreshment course (考long question....)
-(好大機會)做司機做到退休:'(

DF11 發表於 2008-4-21 11:58

想做就去做吧, 既然這是自己心願, 就試試再看吧!

kevho 發表於 2008-4-21 12:14

如果真係你o既夢想, 咁就去做啦~

但而家做鐵路(港鐵),屎路一條......做站驚佢contract out, 司機驚佢玩無人駕駛...
講福利, 免費/廿蚊睇醫生,車飛,公積金(呢樣要長工先有),康樂會, 相信對任何人都好吸引,但我覺得o係出邊努力多少少,呢d福利價值已經可以搵返,無謂令自己入不歸路

最緊要而家係"冇得升", 而家司機入職低人地一個grade, 得果$10xxx,同工唔同酬,又冇ot,返工拎車果下已經惡返,仲要考d垃圾試...

行內(九鐵)有一句金句: 細時唔讀書, 大時做運輸

ev5774 發表於 2008-4-21 12:26

原帖由 前KMB員工家屬 於 2008-4-21 05:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
大家好,

小弟從3-4歲開始, 日日就坐地鐵返學放學, 自此, 就對鐵路情有獨終,

1995年開始, 開始發展我的"鐵路皇國", (火車模型)至今, 對鐵路的狂熱

程度完全沒有退減. 自小學時開始, 我已經想加鐵路公司工作, 但當 ...

首先恭喜你加入"車頭佬"行列!;P

能夠得到一份自己喜愛既工作真係一o的都唔容易,呢份工有冇前途,當你訓練完畢,正式成份列車司機既時候就會知道,起碼你自己曾經為呢份工努力過,希望你既女朋友同家人可以體諒。

你可以先做列車司機既時候,留意有冇內部職位可以試,到時再考慮係咪想轉職囉!

至於18個月合約又唔駛擔心既,你又唔係外判員工,訓練你成為一個列車司機都用左唔少資源、人力、物力同時間啦,人工又比"資深員工"平一截,唔續約既排隊都未到你,除非你有大獲野啦!

kkt 發表於 2008-4-21 13:26

我覺得你可以入左去做先o既
training都要4-5個月啦
呢段期間多數都係返朝9晚5
如果你training期間覺得有唔妥
例如工作環境, 薪酬, 前途等
咪再搵工走人囉
(好多人都係入左去做, training緊, 見到勢色唔對, 之後就騎牛搵馬
搵到就辭職囉)

因為呢個係你o既夢想嘛
不過夢想多數都係美麗
現實卻是殘酷的:lol

df9321 發表於 2008-4-21 15:33

想響港鐵做渣車既,都係孝個大巴牌儲牌齡渣巴士好過渣列車,
始終唔做港鐵都有得出去渣貨車渣巴士,
除非你做左好多年兼移民去外國,否則一世都係打一D都唔風流既港鐵工...

SunnyJacky9094 發表於 2008-4-21 15:39

但係你原本份工係咩先......如果係好過做MTR, 咁又真係有D唔抵喎
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 加入港鐵, 是否等於沒前途?