lapacts 發表於 2008-4-22 01:45

When will CRH come to serve in Hong Kong?

The news said that CRH will be in service in the beginning of this year, but now they still didn't come yet~
Anyone knows the reason? Any update news about it?

DF11 發表於 2008-4-22 02:17

廣鐵集團跟本無計劃用CRH行直通車

kkt 發表於 2008-4-22 04:00

原帖由 DF11 於 2008-4-22 02:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
廣鐵集團跟本無計劃用CRH行直通車

又唔係話無諗過
聽聞九鐵曾經搵過rolling stock
車身貼左D發泡膠
用來模擬CRH車o既闊度
不過試完d發泡膠有破損
即係現役o既CRH係唔可以進港
九鐵同廣深公司係有傾過用CRH行直通車的
不過大陸都唔夠用
又要特製車身以應付進港o既要求
比d時間啦
如果CRH進港之日
有可能係Ktt o既死期

同樣都係廣鐵營運o既京九直通車
之前夠無話換25T車底啦
點知上海車換左25T
北京車都要換25T啦

GD1570 發表於 2008-4-22 09:20

其實搵CRH來港都真係要一D時間
始終內地都唔多夠車行廣深線...
等下啦,他朝有一天會來到的了

tomyipkm 發表於 2008-4-22 10:19

不過就算CRH行廣九直通車,時間比依家唔會快得好多,因為響香港路段有限速同會受東鐵線頻密班次影響,令速度提不上去!:L

NWFB2075 發表於 2008-4-22 12:08

睇報導話黎緊廣深港線會用CRH
睇黎都唔好寄望現有火車線會有CRH出現...

gordon 發表於 2008-4-23 01:48

唔知廣深港新線會用那一款喝血河蟹火車呢? CRH2?

lapacts 發表於 2008-5-2 01:03

我只想當局盡快淘汰那些東風柴油機車, 因它們噪音太大, 又多廢氣, 又慢。
如要等廣深港線通車, 那實在太難接受要等那麼久~ 用韶山8暫代也好。

另問, CRH1比現在的直通車闊嗎?

Hinata 發表於 2008-5-2 13:06

無錯CRH1車闊係比SP1900的3100mm為多,呢個係計車體最闊端。
但係CRH1既地台闊度只有2700mm,加上車身外殼,每邊只要唔厚過20cm就得

大家都知CRH1個切面,下半部係向下梯形既設計吧。

pakchi70 發表於 2008-5-2 21:28

頁: [1]
查看完整版本: When will CRH come to serve in Hong Kong?