ChickenTong 發表於 2008-5-4 21:49

lzengalau 發表於 2008-5-4 21:52

原帖由 wilsonli321 於 2008-5-4 17:48 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你如果話田景去山景,應該仲有505,不過山景去田景就麻煩勒.....
所以我其實好想拆左山景南北支線,
山景南北站同鳴琴站路程唔遠,屯門區好多屋村既步行標準,鳴琴站就已經足夠服務山景村,
起山景村線,真係劃蛇添足,仲搞 ...

山景圈有事用黎救車或者改道, 無事用黎操車, 彎多路窄上落斜低速咩都學齊晒, 渣得好既去到邊度渣都掂.
南北兩站基本上有重大分流作用. 若505兆康方向都集中到鳴琴上落車, 鳴琴1都會好繁忙 - 505兆康方向返放學時候南北站夾埋上落百多人, 日間多人時候兩站夾埋都上落五六十人.

wilsonli321 發表於 2008-5-4 21:55

wilsonli321 發表於 2008-5-4 22:02

ChickenTong 發表於 2008-5-4 22:02

ChickenTong 發表於 2008-5-4 22:05

wilsonli321 發表於 2008-5-4 22:16

lzengalau 發表於 2008-5-4 22:35

原帖由 wilsonli321 於 2008-5-4 22:02 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

第一個理由,未免太牽強.....始終改道機會唔大,要學路窄上落斜操車去第段路學,如果冇第段呢類路,就根本冇需要學:L
輕鐵有樣野好,就係上落效率高,停多十秒足夠上落多五六十人,總好過兜入山景浪費2分鐘..仲要搞到山 ...

斷屯門站、青雲-美樂、良景站, 都可以用山景調頭. 咩叫唔怕一萬至怕萬一? 根本同重鐵渡線作用一樣.
用最難攪既路段黎學車有咩問題? 出黎渣正都會渣505架啦? 點會用唔著? 你估咁易學掂斜路轉彎時個車速(兼噪音)控制?!
山景已經係全屯門最少車(輕鐵+汽車)行既地方, 對正常行車影響細, 用黎操車環境一流.輕鐵未通車之前已經在山景操車操到宜家, 成廿幾年啦~
要計時差, 實際只差一分鐘. 但有分流作用之餘, 亦減輕山景在鳴琴路個主要出入口既交匯處負荷.

LRT1027 發表於 2008-5-4 22:42

原帖由 wilsonli321 於 2008-5-4 22:16 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
鳳地去市中心,極多數客都係杯渡落車
至於安定/豐景園vs工廠區/龍門居,十分客觀說,兩者重要性相若,特別係工廠區,都好人返工,唔係你想像中咁差

唔係想像中咁差 ?
ok, 就算真係唔係想像中咁差,
不過我咁講, 安定至兆禧果段既需求肯定高過工廠區果邊

我同你數, 市中心, 安定, 兆麟, 豐景園一帶, 總共有 11 間中學
(屯官, 蔡章閣, 可藝, 梁球琚, 呂祥光, 陳瑞芝, 譚伯羽, 胡陳金枝, 深培, 平安福音, 侯寶垣)
真係好多學生會搭 614/614P
你要建議巴士既, 唔該行工業區果邊

lzengalau 發表於 2008-5-4 22:50

客流既野真係講完一舖又一舖.....

或者有人真係未見過614(p)北行市中心前上足百五六人, 一個杯渡站落百四人罷... 又或者614(p)南行一個杯渡站上百二三人, 安定+兆麟落左一半...
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 輕鐵615及615P