gordon 發表於 2008-5-2 22:35

終於買左電腦(俾少少意見)

今日終於在高登間中央田買左電腦......

其實小弟本來想買廠機, 最初睇中HP部a6428hk, 賣$3199, 但係小弟在學校自己座位部HP-Compaq天天都鬧下情緒, 唔係果度唔掂, 就係呢度有問題, Lenovo又沒有大機箱可供選擇, Dell我家人用過又話好易死, 終於都係買黃金砌機.

Config如下:
Intel Pentium Dual-Core E2200
Gigabyte 73PVM-S2H(nVidia 7100 Chipset, HDMI/2D2/SATA/8A/GBL)
A-DATA 1GB DDR2-800 RAM x 2
Seagate ST3320613AS 320GB HDD
Asus 2014LIt 20x DVD+/-RW
2 the Max 勁量牛 420R12 420W Power supply
2 the Max 1808B ATX Tower Case
Microsoft Windows Vista Home Basic (Chinese Traditional)

俾d意見.

lpc 發表於 2008-5-3 19:54

勁量牛買左幾錢?
我個人覺得呢隻牛係成個config中最唔得既

superay 發表於 2008-5-3 21:14

成部機火牛係最差,其餘無問題

奇怪樓主用細板去配大箱,感覺有點怪怪的,但不影響使用。

gordon 發表於 2008-5-4 01:05

隻勁量牛買左$218(其實小弟之前見Comdex隻牛個跟機價平到$138的, 但佢機箱就要$230, 中央田個同款箱就賣$190)

細板配大箱係貪佢散熱同升級都方便, 同埋1808B可以加速CPU散熱

依家係唔知nVidia的Chipset同Intel CPU夾唔夾, 買呢塊板都係因為佢有HDMI.

AVD1 發表於 2008-5-4 01:23

OT 一 問
Lenovo ThinkCentre 唔係有直立式機種選擇的嗎 ?

gordon 發表於 2008-5-4 02:42

原帖由 AVD1 於 2008-5-4 01:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
OT 一 問
Lenovo ThinkCentre 唔係有直立式機種選擇的嗎 ?
但都係細箱黎的, 升級唔方便

lapacts 發表於 2008-5-4 03:50

隻牛有乜問題?

DC3938 發表於 2008-5-4 10:22

包唔包個LCD Mon?

2500 發表於 2008-5-4 10:36

原帖由 lapacts 於 2008-5-4 03:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
隻牛有乜問題?

質素方面比較差

kay 發表於 2008-5-4 14:58

7100得2個ram槽
無dual channel
效能無咁好
另外樓主係唔係偏好intel架?
頁: [1] 2
查看完整版本: 終於買左電腦(俾少少意見)