Seiko 發表於 2008-6-11 21:27

[新聞]葵芳站男子遭列車撞死

港鐵葵芳站男子遭列車撞死 (Yahoo news)

今次唔係跌軌自殺/意外墮軌, 而係伸個頭睇架列車時被列車撞到個頭,
然後再反彈撞傷月台上既乘客...:Q

ChickenTong 發表於 2008-6-11 21:34

ricky 發表於 2008-6-11 21:54

原帖由 Seiko 於 2008-6-11 21:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
港鐵葵芳站男子遭列車撞死 (Yahoo news)

今次唔係跌軌自殺/意外墮軌, 而係伸個頭睇架列車時被列車撞到個頭,
然後再反彈撞傷月台上既乘客...:Q

電台新聞報導指,死者是77歲白老伯。

barking 發表於 2008-6-11 22:13

是往中環方向, 相信是伸個頭出去裝向個 "窿" 果邊

mmlcs36 發表於 2008-6-11 22:16

ChickenTong 發表於 2008-6-11 22:17

UCR683 發表於 2008-6-11 22:45

如果月台閘門高度是1.3米或以上,乘客難以攀越閘門,可以防止人身事故發生。
月台閘門的另一功能,是隔阻列車到站時及離站時,在月台邊緣所產生的強大氣流。
這種氣流有可能使站在月台邊緣的乘客,被氣流吸向列車側,造成危險。

volvo58x 發表於 2008-6-12 00:00

好恐怖....
個陣我就放工係現場...
搭早一班都唔會見倒....
架車黎到之後好似平時埋站..但有下好大聲既響...拍一聲咁...(大慨)
跟住架車停左係三分二個月台....(個男人係月台尾俾車撞倒...即係車尾個邊條電梯個位)
個男人就咁反身訓係度...郁都無郁...
五分鐘倒消防個d都黎埋...警察叫人走...但一落番樓下..廣播就話恢復正常...極多人係月台等上車...
我記得架列車係撞倒之前響過個笛兩下咁上近...唔記得好清楚...因為睇完呢一幕都好唔舒服了~

himchan 發表於 2008-6-12 00:51

原帖由 ChickenTong 於 2008-6-11 21:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

明報d較對真係越黎越差劣:L
閒話休提,冇理由有車黎緊佢都聽唔到,要伸個頭出去掛:L
我估佢應該響月台尾部等車,如果唔係都唔會大力到反彈撞四個市民.. ...

即時新聞是未經校對的

238X 發表於 2008-6-12 01:22

大約係幾點?

因為我喺葵芳無留意四周情況,
但在荃灣站前,列車被阻塞而入唔到站 (時為 20:50 左右),
可能與此有關。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: [新聞]葵芳站男子遭列車撞死