thomash 發表於 2008-6-18 18:29

東鐵蒼蠅頭4-5-6卡不載客

今天5:45pm下班在火炭準備乘東鐵(北行)回家, 剛到月臺走了一架, 然後下一班足足等了7分鐘.
車差不多停好了但發覺中間幾卡居然真空兼息燈, 之後廣播才報告4(頭等)-5-6卡不載客.
當場好多人都未反應過來, 我在5卡位置就跑過去第7卡迫進去.
7卡(585)和6卡(631)通路中間只用了一條黃藍間絲帶分隔住.
完全不知道是發生了什麼事...

LAK2 發表於 2008-6-18 18:40

我都係搭左果班車, 不過車到站前已經有講,
好似話果幾卡有輕微故障, 唔載得客。

當時我行到第四卡中間, 於是拿拿聲行番轉頭。

pcckw 發表於 2008-6-18 18:45

東鐵線間中發生的壞車組事件。
有一次都是等了很久,之後廣播宣布往尖東方向的第4-6卡不會載客,我沒有上車,
再等下一班,之後有班不載客列車,應該是到尖東後接替壞車組的列車。

felix_tinyan 發表於 2008-6-18 18:56

之後壞車組的東鐵線列車係唔係抵達尖東站後返回車廠?

kwaishing 發表於 2008-6-18 21:39

原帖由 felix_tinyan 於 2008-6-18 18:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
之後壞車組的東鐵線列車係唔係抵達尖東站後返回車廠?

今次應該唔係

因為我今晚7:15pm於紅磡站見到一列南行列車駛入4號月台
該班車是以紅磡站為終站
而這列列車的第7-9卡 (南行線的第7-9卡相等於北行線的第4-6卡)
當列車上的所有乘客下車後便回廠
我想這班車應該是樓主所說的是同一列列車來的

前KMB員工家屬 發表於 2008-6-18 21:51

我5:15左右在火炭站就是坐那班車南下,

一上車已發現部車裏面好黑, 只有三分之一燈著,

但裏面的冷氣是正常的, 沒有太熱太焗的情況

但沒有人按通話器通知司機, 我在九龍塘落車,

直接通知月台長, 月台長上車看了一看, 用對講機

通知了控制中心. 班車之後繼續開出. 那組車是

631, 231, 431, 由於我在火炭上車是南行的, 所以

是7-8-9卡, 而樓主是北行, 所以就是4-5-6卡.

我估計那些是可能是電池補充器壞了, 無法供電給

照明系統.

東鐵線的車是好珍貴的, 不是壞得太緊要, 又或在安全

情況下的話一般都會照行.

kkt 發表於 2008-6-18 23:14

原帖由 前KMB員工家屬 於 2008-6-18 21:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

直接通知月台長, 月台長上車看了一 ...

尤其係繁忙時間
根本車廠都無車皮可以換
捱得一轉得一轉:loveliness:

HY4099 發表於 2008-6-19 01:56

原帖由 前KMB員工家屬 於 2008-6-18 21:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
直接通知月台長, 月台長上車看了一 ...

其實正常黎講, 駕駛室內已有故障顯示燈亮起, 唔駛特登按緊急通話掣通知司機,
不過即使司機知道故障, 並估計已通知控制中心, 但如其他版友的意見一樣, 架車
仲行得, 控制中心不可能即時清客收車, 起碼要到過左繁忙時間, 或車廠有車準備好,
先可以換。東鐵線既列車真係好珍貴,.total 37 抽車, 不過繁時已出了 32 抽, 淨底既
唔係大修就係壞車未搞惦, 仲有 d 已分拆開 6 卡, 一時間根本無車換!!
如果黑起上黎 (唔係心邪, 真係試過!!) 一日壞幾班 (特別呢排天氣熱, 冷氣故障成日有),
車廠都無哂符!! 唯有焗住繼續行...... :L

BL69 發表於 2008-6-19 11:53

以前我響九龍塘企月台果陣成日見:L

前KMB員工家屬 發表於 2008-6-20 00:11

原帖由 kkt 於 2008-6-18 23:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

尤其係繁忙時間
根本車廠都無車皮可以換
捱得一轉得一轉:loveliness:

其實不夠車用已經是多年的問題, 不過現在有個更好的方法可以

即時解決問題, 不知港鐵可否考慮一下

現在已經有2抽南環線的車在東鐵線上試車及罷放, 但平時就不會

出車的, 因為其訊號系統跟東鐵線的不match, 但港鐵有否想過,

那些車可以暫時借用給東鐵線用, 不過只可以用maunal mode行車, 即是ATP

都無得用, 但可以找一些經驗老到的司機去開, 在繁忙時間走幾轉, 以

解決不夠車用, 車廂太擠迫的問題

頁: [1] 2
查看完整版本: 東鐵蒼蠅頭4-5-6卡不載客