JU6861 發表於 2008-6-28 19:00

輕鐵駕駛室膠簾

為何大部分輕鐵車長都會放下膠簾,但不載客時則把膠簾升起?
你認為港鐵應否強制拆毀這些膠簾?

而我認為應拆毀這些膠簾,因為阻礙前方景觀。

ChickenTong 發表於 2008-6-28 19:06

AVW56 發表於 2008-6-28 21:12

小弟認為不應該拆毀膠簾

就小弟所見
部分會主動拉起全部膠簾的車長 (其實只有某幾位)
他們此舉, 往往會吸引到不少乘客的圍觀及指指點點

強制拉起全部膠簾
無疑會令車長受到不必要的滋擾
對行車安全, 反而會有反效果

輕鐵的駕駛室, 可從車外多角度察看得到
對車長已有一定的監察作用
如果以 "監察車長於駕駛室的行為" 為由
作為拆毀全部膠簾的理由, 這理據未免太弱

要講, 不如講下重鐵先
重鐵車長, 係駕駛室入面做咩
普通乘客及市民就真係完全唔知

3ASV196 發表於 2008-6-28 22:38

其實開定唔開, 本身都有好壞....無乜所謂

開左影響行車安全? 如果咁都影響到, 咁巴士司機, 電車司機被影響仲大了....
另日本都係睇到晒的, 唔見得安全係比封閉式低....

不過, 開左,係唔係對乘客好重要? 似乎又唔係, 重鐵一樣無得開.....

DF11 發表於 2008-6-29 00:11

原帖由 3ASV196 於 2008-6-28 22:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實開定唔開, 本身都有好壞....無乜所謂

開左影響行車安全? 如果咁都影響到, 咁巴士司機, 電車司機被影響仲大了....
另日本都係睇到晒的, 唔見得安全係比封閉式低....

不過, 開左,係唔係對乘客好重要? 似乎又唔 ...
日本的有講明在天黑或隧道內反光時 司機會拉簾的

ChickenTong 發表於 2008-6-29 00:22

df9321 發表於 2008-6-29 03:22

我記得細個時搭黃頭,車頭駕駛室度門係有個窿,係可以睇到司機渣火車的...
但到了八十年代尾就封晒了...:Q

Octavian 發表於 2008-6-29 23:57

西班牙巴塞隆拿既地鐵,某條線(唔記得邊條啦)既新車都係可以睇到司機渣車..連個mon同前方路軌/月台都睇得一清二楚

DIH 發表於 2008-6-30 18:29

原帖由 Octavian 於 2008-6-29 23:57 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
西班牙巴塞隆拿既地鐵,某條線(唔記得邊條啦)既新車都係可以睇到司機渣車..連個mon同前方路軌/月台都睇得一清二楚
日本(或至少東京)的所有DMU/EMU(動車組)都可以睇到駕駛室內部,ICE3都得,
但對乘客有冇實際用途,就真係見人見智。
以香港的嘈雜及道路之繁忙情況,我不贊成輕鐵拉起個簾。

lzengalau 發表於 2008-6-30 21:35

唔好攪咁多野啦~ 試過有人八掛, 望完走去port人超速/誤點...:(
頁: [1] 2
查看完整版本: 輕鐵駕駛室膠簾