AVW56 發表於 2008-7-10 21:47

[新聞] 港鐵公司搞分化

太陽報 08年7月10日

港鐵發獎金大細超
刻薄前九鐵員工 或引發工業行動
http://the-sun.on.cc/channels/news/20080710/20080710025133_0000.html

個人認為, 係bonus方面
港鐵只給予 ex-k 12份之7人工是恰當的
因為ex-k的而且確只於港鐵公司服務了7個月
之前的成果, 分享不到, 道理上好合理

但小弟覺得, 人工升幅分級制
就似乎對ex-k有d唔公平

雖然話就話能者多得
有表現者享較高的加幅
但前線員工的表現
就是由主管決定, 再上交結果予中層管理人員
其實, ex-k的工作表現, 究竟有無被如實反映?
小弟對此有一定懷疑

係某港鐵員工非官方news group
小弟什至聽聞過, 港鐵方面將ex-k員工的表現全降一級
即由主管給予某一級, 上到上面, 會自動被調低一格
(當然, 此乃未經證實, 亦是無從查巧的消息)

唔知大家對呢篇新聞有咩睇法?
歡迎討論

UCR683 發表於 2008-7-10 22:54

如果是前地鐵員工「直通」過來,那對人工升幅分級制方面,有沒有問題?

KZ9314@YCC 發表於 2008-7-10 23:11

唔怪得之之前我會聽到港鐵巴士司機彈自己件衫叫「死人馬嬲衫」,而且仲聽到一班員工響度咒罵港鐵啦……

唉,前九鐵員工真係慘……

JA5674 發表於 2008-7-10 23:35

呢d咁既聲音..
12月2果日已經聽到好多啦....

而家港鐵根本一直搞分化...

單係之前講CS既服務真係...:Q
港鐵一直將九鐵既「票務處」同「客務中心」合併為所謂既「客務中心」...

當年九鐵最注重既係乘客....
而家會唔會有人真係會係「客務中心」俾意思? 我就真係唔知啦...

同埋我都聽過 / 講過......合併之後....
港鐵統一服務標準....
要求前九鐵員工, 所有野要跟番前地鐵果套...
不過係「降左級」既......合併既原意係想將地鐵、九鐵好既野....合埋一齊提供更好俾乘客....
究竟合併既原意...係港鐵公司巴心目中係d咩呢? 剷除對手? 我就真係唔知啦....

仲有...港鐵所謂既「顧客服務目標」...完全唔係為乘客而定立既...
完完全全係為左「怪$」而做出來既show...
月台、大堂冷氣set可以超過25.5度.....冇野呀.....
係合併之前, 西鐵果邊係會調較一個合適當時既天氣既溫度...
而家呢?

仲有....其實係合位之後...
好多前九鐵員工都無故咁受氣....
好似「九鐵本地線乘車證」取消左...有客問點解取消....
職員如實禮貌地回答......結果乘客都係口水亂噴一通...職員最後又係捱罵...
仲有....冷氣溫度亦都係一個問題....又係無啦啦令職員俾人插....

仲有港鐵係合併之後改左唔少前九鐵既政策 / 措施....
有時連職員都唔知港鐵想點...
自己已經搞到一頭霶水之餘....仲有乘客既查詢....
答又唔係...唔答又唔係....最後都係俾客噴到一面屁...

職員本身工作已經有壓力.....佢地仲要加埋d咁既無謂既壓力...
唔發火已經係咁啦....

自合併以來. 一直都聽唔少佢地既辛酸史....
都預左有一人真係頂唔住...

我已經唔係係邊度收料架啦...
都可以聽聽埋埋咁多野....
港鐵真係要好好反省下佢自己做過d咩...

而家已經唔係我保唔保九鐵既時間......同埋我一直都冇話保地/港/九鐵任合一方...
身為日後同一行既一分子...同一個市民來睇....真係忍無可忍...

前九鐵員工, 支持你! :handshake

港鐵係合併之後.....有冇真係踏踏實實去做好鐵路呢? 同好好對待每一位員工?
定係搞埋d無無謂謂既宣傳?

港鐵, 你諗下啦....:@

marioso 發表於 2008-7-11 00:14

原帖由 JA5674 於 2008-7-10 23:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
呢d咁既聲音..
12月2果日已經聽到好多啦....

而家港鐵根本一直搞分化...

單係之前講CS既服務真係...:Q
港鐵一直將九鐵既「票務處」同「客務中心」合併為所謂既「客務中心」...

當年九鐵最注重既係乘客....
而家 ...

呢樣野我都係聽人講, 唔係代表個人立場, 不過即管聽下:

聽ex-M 既人講, ex-K 人既工作效率真係有少少問題
唔知係咪以前比較hea, 到而家有人黎到ex-M既地頭做野就叫哂救命
無論係office, technical d 既野都好, 都係叫哂救命
某程度跟唔到ex-M既人既效率
因為以前係好似打政府工咁就hea d
但到而家私營機構就要死做爛做....

呢d就係ex-K人其中一個"怨言"
唔代表全部ex-K人係咁ga
因為我都識d ex-K人, 佢地都好努力跟番而家m記既工作方式做野

anyway, 當係一個故事聽下啦
平心靜氣discuss吧, 始終唔係o係入面做野唔知人地情況
所有野眼睇好似幾簡單, 其實可能唔係你想像既情況

ev5774 發表於 2008-7-11 02:27

原帖由 AVW56 於 2008-7-10 21:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
雖然話就話能者多得
有表現者享較高的加幅
但前線員工的表現
就是由主管決定, 再上交結果予中層管理人員
其實, ex-k的工作表現, 究竟有無被如實反映?
小弟對此有一定懷疑

想自己有較高既評級,係要帶鞋油返工既~;P

dicksonboy 發表於 2008-7-11 02:38

原帖由 marioso 於 2008-7-11 00:14 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

呢樣野我都係聽人講, 唔係代表個人立場, 不過即管聽下:

聽ex-M 既人講, ex-K 人既工作效率真係有少少問題
唔知係咪以前比較hea, 到而家有人黎到ex-M既地頭做野就叫哂救命
無論係office, technical d 既野都好, 都 ...

as a passenger, all i care about is $$ and service.
and i can tell you the train is not as cool (very humid in the compartment), not as fast.
fare is a little lower (but I know it will come back up when other competitors are gone)
so~is it good to have MTR to take over? maybe it is at this point but who knows what is gonna happen in the long run?

|_arco 發表於 2008-7-11 03:33

AVW56 發表於 2008-7-11 13:21

其實最諷刺的是, 港鐵公司內部自己搞分化
自己的政策推出來, 竟然有分化員工的成份

以任何一間私營公司而言, 員工都會是最重要的資產
因為有員工才會有生產力
有生產力的投放, 才會有可觀回報
而身為一間公司的高層
最擔心的理應是員工於他們自己的層面搞分化
令生產力降低, 影響生意及回報

可是, 港鐵公司的情況卻恰好相反
在員工層面, ex-m同ex-k其實無咩唔妥
他們相處尚算融洽, 大家得閒去南昌站客務中心睇下就知

但, 反而有高層方面, 其下推的政策
卻往往含有極重的分化員工成份
先不說那bonus及按表現分級加蔪制
單是合併後兩鐵員工的乘車優惠不同已是一個表示

bonus, 我之前講左
ex-k只分到12份之7, 道理上是合理的
但問題係, 港鐵公司既然有純利
無理由連那12份之5都慳
員工可是最重要的資產!

分級制加蔪, 呢個policy唔係唔好
但現今於港鐵公司, 究竟有無完善及公平的制度
去確保ex-k不會遭受不公平對待?

至於上面講的 "帶鞋油返工"
事實係咪咁, 我唔知
但如果港鐵公司仲唔真正落實
"一間公司, 一個團隊" 的話
"帶鞋油返工", 似乎係ex-k將來要用以保命的招數

Wright---AVW16 發表於 2008-7-11 15:01

如果佢地真係頂唔順既話,試下玩大佢,攪集體擺工(或辭職),令港鐵 ex-K 服務大受影響,到時港鐵就唔做番D野都唔得
頁: [1] 2 3
查看完整版本: [新聞] 港鐵公司搞分化