HX273 發表於 2008-7-19 21:42

fuwing 發表於 2008-7-19 22:23

其實係個別人士問題姐
有d 人覺得應該尊重場合所以要著西裝
有d 人覺得以往咁多年同人地o既謝師宴都係著所以著
但亦都會有人覺得只要大家開心就著咩都冇問題
咁岩你遇到d 人係鍾意著西裝姐

從來都冇人話過唔可以o係中式酒家搞
但一般太多人o既場合都會揀去酒店
因為呢d 時候酒店會出好多優惠同價錢較低
酒家就通常當你擺酒
價錢就會貴d
但若果謝師宴係細搞o既
就通常會揀酒家

kwyeung 發表於 2008-7-19 23:12

原帖由 HX273 於 2008-7-19 21:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
現今年輕人的崇洋主義是否過重,為甚麼一定要穿西裝才能去,穿快乾運動裝就遭人歧視?

我又覺得你知道要去酒店, 無西裝都起碼著smart casual,
快乾運動裝真係唔太尊重場合。

如果你認為咁叫崇洋主義重,
第日你著運動裝去見寫字樓工,
同閣下謝師宴經歷差唔遠咋...

血肉長城 發表於 2008-7-20 03:56

原帖由 HX273 於 2008-7-19 21:42 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
昨天的謝師宴,終於可以看清楚現今年輕人的真面目。因為我沒有錢購買西裝,所以就穿上一套快乾運動裝去。一入到酒店,有些人已經在發牢騷,擺明「見高拜,見低踩。」!
之後我搵人影相,我發覺他們拿起DSLR當傻瓜機拎,分明想亂咁影。:L...

同學, 冇人講過謝師宴一定要0係酒店搞. 再者, 謝師宴一般都係同學一齊籌備的, 如果你認為0係酒家搞都得, 0係籌備過程點解你唔嘗試俾d意見?

大多數中學生都選擇0係酒店搞謝師宴, 好大程度係價錢驅使. 坊間有好多酒店係特別推出謝師宴套餐, 價錢係特別為未有經濟能力ge學生而定 (即係比平時0係酒店食一餐ge價錢平一點點) , 比你所講的"較高級海鮮酒家"仲要平, 而且好多野酒店方面會幫你安排好 (尤其中學謝師宴會特別多"花腎"ga la) . 因為有呢種方便, 每屆同學們搞親謝師宴都傾向0係返酒店搞.

大學生搞謝師宴就未必會0係酒店搞, 一來未必一定會搞謝師宴, 二來多數唔會好似中學ge謝師宴咁多人去 (有唔少科其實好少畢業生ga za, 而且唔係個個都會去) , 有時就算想0係酒店搞都唔得 (酒店會要求最少三四十人) , 可能會包間cafe開下party就算.

至於衣著, 其實都係尊重返個場合. 你去d高檔ge地方食野, 唔一定要著西裝, 但點都會著靚d, 快乾運動服肯定就不是合適的服飾啦. 至於點解風氣會係咁, 基本上係冇道理和邏輯可言的, 除非同學們能夠徹底推翻呢種風氣, 或者完全唔介意人地目光, 否則只能盡量跟隨.

記住一點, 著西裝不等於崇洋, 你所著的快乾運動裝一樣都係沿用緊西方ge設計, 基本上都係西方的產物. 你d同學歧視你當然有唔0岩ge地方, 但唔好只係話人地崇洋, 覺得自己咩問題都冇. 嘗試諗下自己0係呢次謝師宴上, 有冇d咩地方都得唔夠好, 準備得唔足夠.

U-157星之Kelvin 發表於 2008-7-20 18:20

呢位同學,知唔知道何謂「尊重場合」?

場合要求參與者要穿西裝或者smart casual,當然希望你尊重主辦的朋友/同學
坐郵輪有「船長之夜」都要求你穿西裝(就算無西裝都要smart casual)
返寫字樓工你無可能T-Shirt、牛仔褲涼鞋工作啩

人家唔好意思話你,都會行動上叫你莊重
況且中學謝師宴只得一次,大家都想有美好回憶,你著快乾運動裝出席不太適合

HX273 發表於 2008-7-20 19:38

kwyeung 發表於 2008-7-20 22:31

原帖由 HX273 於 2008-7-20 19:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

最弊就係沒有人叫我不穿西裝的後果會點。:L

去得謝師宴, 起碼已經有中五, 仲係咪樣樣要人提?
有唔清楚, 問下長輩家人意見, 或者打電話問同學,
跟大隊錯極有限。

希望你唔好介意我講得直接,
本人並無任何責怪意思 (事實亦唔到一個網上的路人甲咁多事),
只是提供做人處事的建議。

HX273 發表於 2008-7-20 22:40

12A 發表於 2008-7-21 00:06

我就覺得唔好本末倒置, 花費大量金錢打扮
你要明白你係去聯誼, 去謝師, 唔係去鬥有錢
當年中五謝師宴, 有同學著普通 t-shirt, 甚至穿牛仔褲 (當中係有女同學) 上去酒店
當然格格不入, 不過我都預計到, 因為這群同學有窮書生, 有人慣左 casual, 完全唔會化妝...

這群普通衣著的同學當中有一個同學升上預科
到中七謝師宴, 他們在學校搞謝師宴,
其他同學繼續打扮, 這個同學繼續 t-shirt 上陣,
而他其後給我相片所見, 出席老師係好 casual
有老師打扮和樓主當日的沒有分別

AVW56 發表於 2008-7-22 13:46

小弟直情覺得
呢個世界根本就唔應該有謝師宴呢樣野

點解要有謝師宴呢?
大家不妨問問自己, 我諗大家都未必答得出...
現今的老師係受薪教書的, 佢個個月都有人工收
收左人工教書, 根本就係一件應份的事
同返工賺錢一樣
咁點解要額外去謝班老師呢?
更何況, 部分老師根本就真係
當教書係一份工, 而非什麼神聖工作

第二, 現時的社會風氣及謝師宴模式
同以前基本上已有好大好大的差別
現今已投身社會的板友, 你們當年的謝師宴
與現今學生的, 已經有很大程度的不同了

現今的謝師宴, 超過9成都係酒店搞
點解係酒店搞? 因為, 酒樓予現今學生老土的感覺
而家d謝師宴, 學生最少都要比成$600
講真個句, 一個仍在求學的學生
去邊度搵$600返黎呢? 咪又係問父母拎
咁即係父母出錢謝師? 個意思完全唔知係咩囉

至於有人話, 樓主點解唔比意見
原因好簡單, 因為樓主唔係grad din committee的member
grad din, 永遠都係少部分同學負責同楂主意
其他同學? 只有出錢的份, 根本無權發聲!
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 謝師宴有感