KZ2356 發表於 2005-7-8 11:20

matchman72 發表於 2005-7-8 11:51

KZ2356在 2005-7-8 11:20 發表:

本人已知高考成績,全E。
入大學的機會較細,本人想問各版友有何出路呢﹖
本人的選擇有高級文憑、重讀、公開大學等,令我眼花撩亂。

個人覺得如果重讀既信心唔高, 可以去讀Asso 或者HD
針定自己鐘意既科會可能好d

當然從Asso 升番degree 又係唔容易既事
除左GPA 要過3 之外, 還睇之後面試既表現
(但也有GPA 得2.x 既人升回degree 既例子, 我諗ABA個邊會少d 咁既情況)

superbus 發表於 2005-7-8 15:37

樓主都好ar,有全E
小弟兩年英文都揸槍#:-X
白白浪費了上年那張 2C1D 的成績單

牢騷發完,先解決一下樓主的疑惑
樓主可以考慮報讀那些副學士課程
如果成績好,是有機會讀番 degree
不過正如版友 matchman72 所講,
要升上 degree 未必是一件易事
除非成績十分標青,否則畢業後直接升讀 degree 是比較難

而重讀呢,除非樓主對下次 A-Level 有好大信心
否則小弟不建議重讀
事關重讀之後的成績,未必與這次的成績有太大分別
可能最多都是進步一個grade

而公開大學,樓主要預計學費會較一般大學的為高
而且公開大學在社會的認受性較其他大學為低
所以要有心理準備,出路未必如想像中般好

以上都是小弟上一年聽老師/教授所講
希望可以幫到樓主

ricky 發表於 2005-7-8 16:41

KZ2356在 2005-7-8 11:20 AM 發表:

我唔建議你重讀,因為考高考真係好辛苦,而且重考壓力好大,有點浪費時間。
你可以考慮理大、城大或IVE的高級文憑課程,可以博日後重返大學之門。

2A_DL13 發表於 2005-7-8 16:50

根據是年資料,如果全E的話,HD及副學士(JUPAS)
似乎係不二選擇。

hksf 發表於 2005-7-8 17:34

公開大學而家有全日制學士課程,
學費大約係每年$42000--$49000
http://www.ouhk.edu.hk/WCM/?FUELAP_TEMPLATENAME=tcSubWeb&lid=SUBWEBLIST_REG_56723198&lang=chi

雖然政府承認公開大學學歷,
但係o係私人機構就#:-[#:-[#:-[

搭單一問:
有冇人可以介紹一下城大SAS 計劃?

[ Last edited by hksf on 2005-7-8 at 17:35 ]

matchman72 發表於 2005-7-8 18:17

hksf在 2005-7-8 17:34 發表:
有冇人可以介紹一下城大SAS 計劃?

http://www.cityu.edu.hk/admo/SAS_2005/sas_cityu.htm

網頁中所指既CGPA 過三只係一個參考
當中也聽聞CGPA 得2.5 既人都可以有面試既機會
仲比人收左去讀degree 課程

不過今年己經截左報名

[ Last edited by matchman72 on 2005-7-8 at 18:32 ]

3ASV196 發表於 2005-7-8 20:08

2A_DL13在 2005-7-8 04:50 PM 發表:

根據是年資料,如果全E的話,HD及副學士(JUPAS)
似乎係不二選擇。

我當年3D2E都上唔到degree.....HD/AD 真係比較好了,
如果之後努力少少, 經non-jupas 升返degree 亦有機會,
所以千奇唔好灰心ar

3ASV196 發表於 2005-7-8 20:09

matchman72在 2005-7-8 06:17 PM 發表:

http://www.cityu.edu.hk/admo/SAS_2005/sas_cityu.htm

網頁中所指既CGPA 過三只係一個參考
當中也聽聞CGPA 得2.5 既人都可以有面試既機會
仲比人收左去讀degree 課程

不過今年己經截左報 ...

上年有關測量科情況, city 收左唔少poly hd 學生, 唔 過3的都有...

matchman72 發表於 2005-7-8 21:15

3ASV196在 2005-7-8 20:09 發表:

上年有關測量科情況, city 收左唔少poly hd 學生, 唔 過3的都有...

聽聞呢科既asso 今年都係有咁既情況, 唔過三升上degree.
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 兩頭唔到岸