lsc04d11 發表於 2008-8-8 19:36

為何港鐵不改一下收費??

反正港鐵系列唔似輕鐵,採用開放式,點解唔可以減低某車站來往某車站的不合理車費(尤其西鐵綫最多)?

例︰(最誇張)元朗至落馬洲
巴士︰B1 優惠價 $9
港鐵︰$46.3兼要時間耐,兜過佢好多。

反正遲D北環線(係咪錦上路-洲頭-上水)都開,唔通o個時又咁收費??

屯門/元朗/天水圍至上水
巴士︰261(屯門) $12.0
276系(元朗/天水圍) $8.0
港鐵︰$18.5

屯門/元朗/天水圍至沙田
巴士︰263(屯門) $13.0
269D(元朗/天水圍) $14.5
港鐵︰$15.1,仲要兜,o個陣兩鐵合併,仲要發新聞稿話呢程係減得最多(有$8.x)既車程,係又點,根本車程既收費唔o岩(屯門至美孚、美孚至尖沙咀、尖東至沙田)
反正出入閘都限死,而且亦無免費港鐵接駁巴士,為何要這樣收費呢??雖然減費後都未必有人搭,但起碼風球時搭佢都覺得心甘命抵。

另外︰
屯門至美孚
巴士︰$9.8(以59A回程計)/$11.3(以60X計)
港鐵︰$12.1

天水圍至美孚
巴士︰$13.3(69X/265B)
港鐵︰$12.1

細心看看收費表,屯門及天水圍前往任何車站(當然不包括屯門、元朗、天水圍區內)之收費都是一樣的,對屯門居民十分不公平,亦沒有競爭力。
話雖搭去屯門搭長d..但實際路程唔係(地理上),反正天水圍人唔會o係屯門出閘搭番去天水圍(當然也會有少數),為何不把往來屯門的收費調低??

同樣例子︰
南昌/深水埗<-->九龍塘/樂富/大部分車站
都一樣收費

南昌既路程又係遠D(去觀塘綫/將軍澳綫),但都可以同深水埗收一樣費用,而且深水埗唔係轉綫站。

荃灣/荃灣西、旺角/旺角東都有收費不同及差別遠的情況....但為何深水埗/南昌又可以??

所以港鐵應要改一下它的收費!!!對屯門人完全不公平,對西鐵綫又完全冇競爭力。

ericso 發表於 2008-8-8 20:28

原帖由 lsc04d11 於 2008-8-8 19:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
反正港鐵系列唔似輕鐵,採用開放式,點解唔可以減低某車站來往某車站的不合理車費(尤其西鐵綫最多)?

反正遲D北環線(係咪錦上路-洲頭-上 ...

坐完啲,價錢一樣,已經對元天人唔公平,
還想平啲?即係對元天人更唔公平!

wty2710 發表於 2008-8-8 20:54

反正遲D北環線(係咪錦上路-洲頭-上水)都開,唔通o個時又咁收費??

-------------------------------------------------------------------------------------------------

就算港鐵平到(上水->落馬洲)都貴過B1(元朗->落馬洲)
$18.8vs$9, 時間B1可能仲快, 咁乘客會考慮???

doging1977 發表於 2008-8-8 21:06

lsc04d11 發表於 2008-8-8 21:16

原帖由 doging1977 於 8-8-2008 09:06 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
元朗至落馬洲要$46.3 :o
咁近都要咁貴:funk:
真係會有人咁搭?

車..上水去都$18.8,同羅湖同價,都冇人搭啦....何況有專線小巴75和巴士特快15分鐘去到既B1....

我知落馬洲點改都係貴過B1....但係屯門至市區站可唔可以平過元朗/天水圍。
屯門/元朗去上水可唔可以平D...(唔只D呀...元朗去上水巴士$8之麻,鐵路$18.5)

horta 發表於 2008-8-8 21:45

As passanger can free interchange Light Rail Within Tuen Mun-Yuen Long, so the fare are same

ChickenTong 發表於 2008-8-8 22:28

AVW56 發表於 2008-8-8 22:43

原帖由 lsc04d11 於 2008-8-8 19:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
細心看看收費表,屯門及天水圍前往任何車站(當然不包括屯門、元朗、天水圍區內)之收費都是一樣的,對屯門居民十分不公平,亦沒有競爭力。
話雖搭去屯門搭長d..但實際路程唔係(地理上),反正天水圍人唔會o係屯門出閘搭番去天水圍(當然也會有少數),為何不把往來屯門的收費調低??

兄台, 你咁諗都得?
真是服了你...... :L

屯門上車有位坐的機會點都高過元天啦
而家收同一價錢, 唔係應該元天居民蝕底左先岩咩? :L

仲有, 屯門, 元朗, 天水圍去南昌都係一樣價錢
你唔好話 "屯門往返元朗唔應該收費" ......:L

計地理距離? 你就咁係地圖拉直線?
元朗至屯門的一段西鐵路軌唔駛用錢興建?

石頭 發表於 2008-8-8 23:55

原帖由 AVW56 於 2008-8-8 22:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

兄台, 你咁諗都得?
真是服了你...... :L

屯門上車有位坐的機會點都高過元天啦
而家收同一價錢, 唔係應該元天居民蝕底左先岩咩? :L

仲有, 屯門, 元朗, 天水圍去南昌都係一樣價錢
你唔好話 "屯門往返元朗唔應該 ...
我覺得咁樣真係無得講,因為屯門/元天上車各有優點,

反而荃灣/荃灣西及旺角/旺角東就真係要執執,

沙田/第一城同及大學/馬鞍山都係

danielkwong 發表於 2008-8-9 06:51

:o 哇~港铁个公里数计价钱方法算几唔错嘅啦~

依家系按照线路嘅公里数来计价钱,唔系按直线距离计价钱嘅~

所以元朗过落马洲收得贵,好正常:西铁线过荃湾线转观塘线再转返东铁线。
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 為何港鐵不改一下收費??