N38 發表於 2005-7-8 22:24

我的第一份長工

今日係第二日返工,不過,
我做既野同佢O係勞工署登出來的有出入

1.佢話請夜間文員.跟住又話請日更
呢樣都唔太緊要....

2.佢話工作地點位於赤立角
點知,佢話赤立角係臨時性,做2至3個月後要出葵涌開工

3.佢話請文員,勞工署個網頁話係文職工作,
點知就要入貨倉執貨,變左勞動性工作

而我有個同事係同我同一職位,
又係同佢講話做2,3個月後出葵涌做,
呢家佢做左3個幾月,又係繼續O係機場做返

上面3樣野,我都無同佢計較,照同佢做,

不過,如果有人係唔做得勞動性工作先做文職,
請左佢先同佢講,咁會唔會唔太好呢?

如果有人住東涌,唸住返工近先做
呢家又話"機場只係臨時性質",咁人地咪大失預算??

講過話做左2/3個月會出返葵涌做,點知我個同事3個月後仍然在機場做,
佢講埋佢啦,又話臨時性則,如果有原因要長少少時間先出返去做,
係咪有責任要同我同事講呢?

石頭 發表於 2005-7-9 11:30

一時一樣,咁同呃人有咩分別?

去勞工處port佢la!

exspeed 發表於 2005-7-11 00:41

又令我諗起自己做緊呢份.....

一年前黎做既時候, 只係同我講返工時間
係一至六 9am-6pm, 同埋有好多 ot

點知返到第四日, 就叫我返夜, 返工時間
變左一至六 1pm-10pm

一年之後, 終於請多個人, 而家變左兩個
星期轉一次更

可唔可以去勞工處投訴佢呢 ?

石頭 發表於 2005-7-11 15:22

exspeed在 2005-7-11 00:41 發表:

一年之後, 終於請多個人, 而家變左 ...

今日聽左個講座,

話樓主同你的個案都可以去勞工處投訴,

亦可以因改變工作時間而唔撈,佢因此而炒你就係佢錯

ricky 發表於 2005-7-11 15:28

exspeed在 2005-7-11 12:41 AM 發表:

一年之後, 終於請多個人, 而家變左 ...

改變工作時間須修改僱傭合約,並得僱主及僱主簽名同意。
頁: [1]
查看完整版本: 我的第一份長工