DC3938 發表於 2005-7-13 21:26

關於勞工法例問題

小弟份工有一年合約制,一年後睇表現至轉長工,
小弟仲有廿日就夠一年,份工話可以有十二日大假,
小弟只放了六日大假,如果佢同我話"係咁先"
咁我可唔可以將六日大假變成薪金?

煩請版友解答,先謝!~

LNChickenRice 發表於 2005-7-13 22:07

係呀
離職時剩底0既假期係會Cash Back返俾離開0既員工...

PS 另類勤工獎?非也!
唔放假係你0既決定,有料假期(有薪假期)係員工福利
唔要假就補番假期0既人工...福利0既0野~當然係要0左佢好啦~

Alex_Tsang 發表於 2005-7-13 22:11

一般來說公司都是不會以假換錢,如果真係不同你續約,
你可以早六日走,而公司是不可以扣除任何薪金。

HOMAN 發表於 2005-7-16 11:55

Alex_Tsang在 2005-7-13 10:11 PM 發表:

一般來說公司都是不會以假換錢,如果真係不同你續約,
你可以早六日走,而公司是不可以扣除任何薪金。

根據僱傭條例, 通知期間僱主是不可以要求員工放有薪年假的, 否則有關僱主是違反僱傭條例.

ricky 發表於 2005-7-16 18:10

HOMAN在 2005-7-16 11:55 AM 發表:

根據僱傭條例, 通知期間僱主是不可以要求員工放有薪年假的, 否則有關僱主是違反僱傭條例.

若僱主不通知僱員放有薪年假,咁仲衰,因為公司可能暗中取消年假,
而不事先通知僱員。

60M 發表於 2005-7-16 19:10

ricky在 2005-7-16 18:10 發表:

若僱主不通知僱員放有薪年假,咁仲衰,因為公司可能暗中取消年假,
而不事先通知僱員。

我公司年假可以儲到下一年的6月30日

e.g. 2004年年假可以儲到2005年的6月30日(2005年果D可以加埋落去)

你可以選擇唔放

不過唔會有錢俾返你

所以一到6月就大把同事追假尾黎放

放晒果D就做到死死下...#:-/

[ Last edited by 60M on 2005-7-16 at 19:11 ]

石頭 發表於 2005-7-16 22:11

60M在 2005-7-16 19:10 發表:

我公司年假可以儲到下一年的6月30日

e.g. 2004年年假可以儲到2005年的6月30日(2005年果D可以加埋落去)

你可以選擇唔放

不過唔會有錢俾返你

所以一到6月就大把同事追假尾黎放

放晒果D就做到死死 ...
如果係我做緊份工,

我會選擇唔放,

跟住走去勞工處,甚至法院度去告佢,

睇佢點衰
頁: [1]
查看完整版本: 關於勞工法例問題