FAST 發表於 2008-9-9 01:04

原帖由 ahbong 於 2008-9-9 00:48 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

將原因單一化係閣下,請看閣下較早時的文章:

我老早就指出西鐵於屯門區的三個缺點
何來單一化?我重複一次:

(1) 西鐵要轉車
(2) 西鐵車費比巴士貴
(3) 西鐵車程比巴士耐

以上三項全屬西鐵的缺點
不必考慮「兜元朗」 ... 個問題係, 呢3個缺點
根本就唔會輸晒...

以上既缺點, 香港鐵路好多區都有咁既程況...
要轉車, 車費貴, 車程唔一定快... 但都好多人坐...

但係市民既選擇, 除左呢d.. 好多時都係心理問題...

而且我真係好多朋友, 唔坐西鐵.. 的確就係咁簡單...
要向元朗行., 覺得兜..... 我唔知屯門有幾多人.. 我無話呢個代表全部屯門人,
不過至少係我o的朋友咁同我講...   

或者可能我唔識民間疾苦啦.... 同無時間觀念啦.......
總之我識既人, 巴士乘客都唔係因為呢所睇到既3個缺點...

*係屯門某d位置 962X, 未必快過962...
但係總有人等962X ? 差咩... 心理因素囉... 一出屯門就上高速公路

DIH 發表於 2008-9-9 01:08

(以下文章有提及巴士,只作比較及指出西鐵的問題)

似乎睇到個trend:
屯門人多數去港島或九龍西(上班或消費為主),
元朗人多數去九龍東,或相反,係九龍東人入元朗消費或探親。

元朗有大榮華、B仔涼粉、壽司店、農村風味,這些都是獨市,吸引九龍人。

屯門唯一的大商場係屯門市廣場,行厭唯有出旺角,
屯門碼頭一帶更加係輕鐵轉西鐵轉地鐵不如搭巴士,
時間分分鐘同去元朗差唔多,但選擇就多了。
近排更有新玩樂點:深圳。:lol

元朗話晒都係舊式大鎮,地位同大埔差唔多,離題少少睇,
74X vs 268C vs 62X

九龍東往大埔可以支持一條巴士線皇。
九龍東往元朗可以支持一條線皇拆線。
九龍東往屯門可以令一條線廿年都只走繁時,要搭埋碼頭區才弄出一條全日的259D。

而且,西鐵在屯門及元朗都入唔到主要客源區,
屯門各巴士線只要市中心以南2-4個站就可以維持旺場,偏偏西鐵去唔到這些站,
要轉輕鐵,我等得輕鐵,搭到去屯門站,上到架西鐵車,巴士好彩的話已經去到深井。
西鐵入大欖隧道時,巴士已經入到九龍裡面。

西鐵屯門去九龍西唔夠巴士快(因為要轉輕鐵),
元朗去九龍東唔夠巴士直接(因為要轉兩次地鐵),所以兩處都唔會好客。:lol
268C只係元朗停幾個站,都可以拆線,還未計合法或非法邨巴,
可想而知元朗往九龍東的市場幾大,但西鐵暫無緣分到呢杯羹。

等啦,等東西線完成,乘西鐵往觀塘只需對面月台轉一次,會有一班路盲乘搭。
這些人可能而家都想搭鐵路,但美孚轉車佢會蕩失路的,所以都係搭268C。

至於天水圍,我覺得西鐵客量算唔錯。

唔知我有冇講錯。:)

ahbong 發表於 2008-9-9 01:14

原帖由 FAST 於 2008-9-9 01:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
個問題係, 呢3個缺點
根本就唔會輸晒...

以上既缺點, 香港鐵路好多區都有咁既程況...
要轉車, 車費貴, 車程唔一定快... 但都好多人坐...

閣下舉出的例子

(1) 307:不用轉車,車費貴,車程唔一定快
(2) 荃灣綫轉東涌綫去中環:要轉車,車費一樣,車程快
(3) 將軍澳往中環:要轉車,車費平,車程快

你舉出的例子,在三項中最少有一至兩項係比競爭對手優勝

根本連你都舉唔到一個車費又貴,又要轉車,又慢既例子
但而家講緊
西鐵係三項都輸晒!!
又要轉車,車費又貴,車程又慢

你諗下關「兜元朗」事多D定係關呢三項多D啦

FAST 發表於 2008-9-9 02:12

原帖由 ahbong 於 2008-9-9 01:14 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

閣下舉出的例子

(1) 307:不用轉車,車費貴,車程唔一定快
(2) 荃灣綫轉東涌綫去中環:要轉車,車費一樣,車程快
(3) 將軍澳往中環:要轉車,車費平,車程快

根本你自己都舉唔到一個例子
係車費又貴,又要轉車,又慢
但西鐵在屯門就係 ...
首先, 我諗極西鐵根本就點係輸3樣呢..

你話西鐵慢, 點慢都係同巴士打和, 咁最多係輸車費者..

輸轉車, 每項交通性質都唔同, 鐵路轉車永遠較巴士 同船轉車來得容易接受
次數亦都好重要, 一般去一個地方轉唔過2次車.. 時間都好易控制... 但你前o的舉過船 同 E33.. 就同西鐵同巴士唔同啦.....
性質 同 次數都差好遠... 鐵路轉3次車香港人成日都咁做, 好多人都慣, 但肯定叫你轉3次巴士 實頂唔順...

但你睇到, 西鐵去美孚唔駛轉, 但時間無壓倒性優勢......
好似東涌線 VS E11... 都無壓得性優勢, 車費貴... 但都會揀鐵路.... 呢個明顯心理大於金錢同時間。

但係屯門就算去美孚, 其實依家時間, 唔駛轉車同巴士差唔多, 係貴左.... 但除非鐵路極極極平...
否則都係唔會坐西鐵.... 因為經元朗.. 元朗相對九龍隔住一座山..
行屯門公路就本身圍住個山邊黎行... 心理因素絕對影響好大....

你講輸既point, 根本西鐵除非平到笑.. 唔係的話巴士差唔多價錢, 同差唔多時間下..
比錢會比得舒服d....

或者咁.. 睇下到時西鐵駁埋東鐵.. 咪知邊個岩囉..

Kaix 發表於 2008-9-9 20:34

原帖由 ahbong 於 2008-9-9 00:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

西鐵在元朗區沒有所謂「反行車方向」的「心理因素」
但市場佔有率依然不高

兆康站還好,屯門站上車的超過一半是新界西區內客,
單單天水圍站的客量已比屯門站加兆康站還要多,
基本上7成以上的西鐵市區客量都是在元朗/天水圍上車的

tonyton 發表於 2008-9-9 20:59

多口講句, 我有好多住屯門既朋友都係因為話"西鐵經元朗好兜",
而捨棄採用西鐵出九龍,
而西鐵只係比佢地當作來往屯元天既交通工具...

但其實我覺得話"兜元朗"係做成一個慢+貴既錯覺, 佢地認為兜左元朗所以慢,所以貴
所以問親點解唔鐘意既話都會統一答話因為兜

而元朗普遍市民幾廿年都定立左自己出九龍既方法
而且如果係去旺角/尖咀等地方, 西鐵係唔可以一程過,
我諗唔少人都會諗: 既然而家坐車都去到, 又唔係唔方便/舒服, 點解仲要去試其他野呢
況且佢地除左要熟西鐵, 仲要熟埋西鐵後既接駁...好多香港人方向感都唔太好架咋

至於近朗屏(元朗廣場)想坐西鐵都要坐程輕鐵,
小弟有時都會係咁, 因為行過去/坐輕鐵時間其實都唔會差太遠
而且又唔駛行, 輕鐵又唔駛錢, 所以好多人咁轉, 特別係summer..

如有意見不妨提出,大家交流交流一下

ahbong 發表於 2008-9-10 00:20

原帖由 Kaix 於 2008-9-9 20:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

兆康站還好,屯門站上車的超過一半是新界西區內客,
單單天水圍站的客量已比屯門站加兆康站還要多,
基本上7成以上的西鐵市區客量都是在元朗/天水圍上車的 ...

以我觀察
早上繁忙時間由屯門及兆康站上車的
超過四分之三是出市區的乘客
因為我本身在天水圍上車往南昌
發覺遇到座上乘客於元朗或朗屏落車的機會甚低

過了繁忙時間後
區內客的比例會增多

leochill 發表於 2008-9-12 23:24

觀乎各位的見解, 我比較傾向ahbong 兄的意見, 車程慢、車費貴和要轉車可以總結了西鐵不受歡迎的原因, 至少在這三點上, 政府/港鐵是有辦法改變, 例如興建九龍南線、降低車費、提供優惠等。
至於「兜元朗」這個心理因素, 我也聽朋友說過, 不過這種心理障礙死怕很難獨立解決, 只有待前三者改善了, 「兜元朗」這選擇便會漸漸變得吸引起來。

lsc04d11 發表於 2008-9-13 16:40

係區議員博宣傳...

想快就要o徒咁多錢搞野??
佢地根本知道爭取唔黎,但爭取博宣傳

真係俾佢爭取到,咪贏哂囉..
爭取唔到,但show到自己仆心仆命嘛...

Kaix 發表於 2008-9-16 14:58

原帖由 DIH 於 2008-9-9 01:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
似乎睇到個trend:
屯門人多數去港島或九龍西(上班或消費為主),
元朗人多數去九龍東,或相反,係九龍東人入元朗消費或探親。

九龍東往元朗可以支持一條線皇拆線。
九龍東往屯門可以令一條線廿年都只走繁時,要搭埋碼頭區才弄出一條全日的259D。

根據政府統計,
前往黃大仙/觀塘上班的屯門居民數目比元朗/天水圍居民數目多
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7
查看完整版本: 爭取屯門至荃灣鐵路?!