barking 發表於 2005-7-14 23:12

職級與電腦錯配

在公司, 是否愈高職位的職員, 他們所用的電腦硬件愈勁(快CPU+多RAM)
相反, 較低級的員工, 部電腦就愈廢?

可是, 高級職員, 他們只會用一些簡單的 software, 也只會用某一兩個軟件,
例如 Word, Excel 已經足夠日常應用, 其他複雜的工作交給下屬處理.
較低級的員工(下屬), 被指派工作, 反而需要用更多消耗的 software
例如處理圖像, 編排, 全套 MS office, Acrobat 等等需很要硬件的 software.

請問這種硬件錯配的情況是否常見?

TL 發表於 2005-7-15 01:01

joelty 發表於 2005-7-16 07:17

TL在 2005-7-15 01:01 AM 發表:

我公司既電腦只會按唔同同事既需求作出調整,
除 e-mail 外, 所有supervisor 級以下員工都冇得上網,
但觀乎有得上網既同事, 佢地上網極大部份都唔係做同工事有關既野, 真係過份.#]:(

我公司嚴格控制員工上網及收發電郵

所有員工都可以收發公司內部電郵及使用公司內聯網,
有需要使用電郵對外通訊及上網,
是而要填表,
再由部門經理批准

而上網只可以瀏覽與職務有關的網頁

3ASV196 發表於 2005-7-16 08:18

barking在 2005-7-14 11:12 PM 發表:

在公司, 是否愈高職位的職員, 他們所用的電腦硬件愈勁(快CPU+多RAM)
相反, 較低級的員工, 部電腦就愈廢?

可是, 高級職員, 他們只會用一些簡單的 software, 也只會用某一兩個軟件,
例如 Word, Excel 已經足夠 ...

低級的員工有電腦咪算好, 我公司根本唔夠電腦, 要同人SHARE,
但有時根本好唔方便, 所以有長工的同事, 或我呢個SUMMER,
都自己帶NOTEBOOK去返工.......

sky 發表於 2005-7-16 15:51

ricky 發表於 2005-7-16 17:31

對。換新機都係經理級先換,周身設施又多過佢地的下屬,
但佢有無用過 (或者識唔識用) 都成問題。

無辦法,呢個係階級觀念的問題。
你所為下屬,若電腦數量有限,你敢唔敢先讓下屬用新機,等上級繼續用舊機?

石頭 發表於 2005-7-16 22:07

ricky在 2005-7-16 17:31 發表:

對。換新機都係經理級先換,周身設施又多過佢地的下屬,
但佢有無用過 (或者識唔識用) 都成問題。

無辦法,呢個係階級觀念的問題。
你所為下屬,若電腦數量有限,你敢唔敢先讓下屬用新機,等上級繼續用舊機?

如果我係老闆,

我一定會咁做,

等D人知道佢地唔係真係好叻

238X 發表於 2005-7-17 11:17

石頭在 2005-7-16 10:07 PM 發表:

如果我係老闆,

我一定會咁做,

等D人知道佢地唔係真係好叻

唔好咁口響呀,到你真係做到老闆既時候
就唔會咁諗架喇。

bigfish_hk2 發表於 2005-7-17 17:24

通常高層o係房內都會自己有一部打印機
佢地根本好少時候用到
但係坐o係出面o既低層員工,就排長龍等印成大疊野俾高層睇!:mad:

barking 發表於 2005-7-17 20:15

3ASV196在 2005-7-16 08:18 AM 發表:

低級的員工有電腦咪算好, 我公司根本唔夠電腦, 要同人SHARE,
但有時根本好唔方便, 所以有長工的同事, 或我呢個SUMMER,
都自己帶NOTEBOOK去返工.......

高層除了超勁的PC之外, 也有 notebook (當然是公司財產)
但兩者的utilization也很低.#]:(
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 職級與電腦錯配