minwon 發表於 2008-9-11 23:48

關於東鐵綫及輕鐵招聘列車車長

有無人知,現在港鐵是否仍然以「頭5個月無薪」去請新人?

interview會問哪些問題?有幾多個主試者?筆試難度如何?主要考咩?要求高唔高?

有無人知今次大約請幾多人?另外訓練期幾耐?

是否1/2年的合約制或者外判?(即係唔係以港鐵名義去請,而係以外判公司去同新人簽約?)

人工大概有無7.5-8K?是否非常惡做?而令流失率偏高?(因為幾乎每隔半年就會有招聘廣告出現)

先謝!

Megabus 發表於 2008-9-12 21:34

原帖由 minwon 於 2008-9-11 23:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

interview會問哪些問題?有幾多個主試者?筆試難度如何?主要考咩?要求高唔高?

是否1/2年的合約制或者外判?(即係唔係以港鐵名義去請,而係以外判公司去同新人簽約?)

人工大概有無7.5-8K?是否非常惡做?而令流失率偏高?(因為幾乎每隔半年就會有招聘廣告出現)

先謝!

唔好俾d"專業人士"老點啦,trainning period一樣有得pay,trainning時間當返工計ga...

不過如果你唔係一個咁願意對住一大咋文字既人,諗清楚先lor,因為d rules同例都幾惡讀,而且全英文黎,雖然有中文版,但睇左等如冇睇,因為不論trainning考試定做野,都係英文多...

p.s.真係唔好用玩bve/電車go心理去諗呢份工,因為完全唔同ga...

ev5774 發表於 2008-9-12 22:10

如果真係以「頭5個月無薪」去請新人,你會唔會去做先?;P

人工就有少少分別囉~
前九鐵訓練時係叫"見習車長",正式出黎渣車時會升一個職級,有人工加。
合併後港鐵訓練時直至正式出黎渣車都係同一個職級,唔會再加人工。

惡唔惡做就見仁見智,但毫無疑問吸引力比九鐵年代會少o的,因為人工比前九鐵低左,
據聞因為呢個原因,入職要求都降低左。

superay 發表於 2008-9-12 23:10

原帖由 Megabus 於 2008-9-12 09:34 PM 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

唔好俾d"專業人士"老點啦,trainning period一樣有得pay,trainning時間當返工計ga...

不過如果你唔係一個咁願意對住一大咋文字既人,諗清楚先lor,因為d rules同例都幾惡讀,而且全英文黎,雖然有中文版,但睇左等如冇睇,因為不 ...

也許你係講緊我,但我所講的係我當時見工向面試人員詢問到的結果
我亦希望我所得到的結果有誤
希望樓主見工時自己了解清楚。

superay 發表於 2008-9-12 23:16

原帖由 minwon 於 2008-9-11 11:48 PM 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

先謝!

當時我考的一分卷難度不高,大部份考英文的部份,只達到HKCEE英文A卷的程度。
反而我估計該分試卷和考票務員的通用,所以有些數學題。
另據我所知起薪點也不止8K

minwon 發表於 2008-9-13 00:55

原帖由 Megabus 於 2008-9-12 21:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不過如果你唔係一個咁願意對住一大咋文字既人,諗清楚先lor,因為d rules同例都幾惡讀,而且全英文黎,雖然有中文版,但睇左等如冇睇,因為不 ...

小弟工作了近8年的公司何止啲例同考試,連平時工作、跟同事、客人的溝通、寫報告同表格、文件等等通通都係英文,而且啲rules同guidelines係幾乎每星期都有一次update(都係英文):'( ,同事及客人只有唔夠四份一係香港人,對於一個只有中五程度的小弟而言,真係幾大負擔,不過咁多年唔慣都慣囉,所以只要唔係一啲超高深的辭彙,小弟都有信心應付嘅:lol

(家裡擺放的公司manual本本都有幾百頁(活頁file每隔幾個月就有啲內頁要revise一次),成套有成7、8本,仲要本本都係英文,死未:Q 這就是過萬員工的大機構的一大特色)

我反而係擔心佢會唔會在訓練其間淘汰返一大半人出嚟就真,同埋小弟的數學真係幾弱,呢樣先最大問題

es5582 發表於 2008-9-18 05:43

LRT 已經抄左好多人...MTR接手後....
而且而加人工太低
好多新入一個月就走
而且人工唔公平
所以無咩人入黎做

hksf 發表於 2008-9-18 12:38

原帖由 es5582 於 2008-9-18 05:43 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
LRT 已經抄左好多人...MTR接手後....
而且而加人工太低
好多新入一個月就走
而且人工唔公平
所以無咩人入黎做

輕鐵司機流失率比較高
仲炒人?
頁: [1]
查看完整版本: 關於東鐵綫及輕鐵招聘列車車長