lsc04d11 發表於 2008-9-16 12:46

港鐵提供全面學生優惠 新西居民受惠 屯門學生受苦

於9月28日,港鐵會提供全面學生優惠,呢個唔使多講,仲包埋輕鐵及港鐵巴士。
而西鐵綫屯門往返市區既學生收費終於有競爭力。

新西居民受惠︰
屯門/元朗/天水圍去市區更平。
(其實新聞賣既呃你JE,始終八達通都係平過單程票,而呢個減價12月2 日已經減左...只不過減唔到俾用飛既)

同樣用佢既例子,天水圍去沙田,有冇人會咁樣搭先??同埋269D比,車費你(港鐵)又多過人,兜又兜過人。

屯門學生受苦

此話何解呢??明明輕鐵可以有半價,期待已久啦...
就係輕鐵未有半價時都企滿,真係好難攝入去,有部分上學主要路線都是靠巴士。
如︰
富泰-->安定/市中心/何福堂/景峰 261
市中心/新墟-->良景 58M/58X/260X
龍門-->蝴蝶/湖景/屯碼學校區 59系列
市中心/何福堂/富泰-->兆康 67M/67X

呢D路線o係加價後做成同港鐵巴士一樣價既局面,都keep得住客量,但當輕鐵/港鐵巴士半價時,
我唔係擔心九巴會少左客唔happy
係擔心港鐵巴士同輕鐵會更加頂唔順呀.......

到時,更迫,更難上車,屯門之學生只有受苦。

相反,元朗/天水圍因為一向都少巴士(九巴分段)(只有264M,269D,276,276P,B1等),或者在天水圍搭巴士會耐過輕鐵好多,所以半價後影響也不大。而且天水圍既輕鐵密過屯門一倍有多,鐵巴亦然...
所以受苦的是屯門,誰說天水圍悲情,我敢說,屯門更加悲惰....

幾時先有新港鐵單層巴士,唔該俾屯門。
幾時先有新輕鐵列車,唔該俾屯門。

天水圍爭取返黎既761P特別班次乘客量稀疏,唔該,做一條505/507特別班次好唔好?

人渣 發表於 2008-9-16 13:28

09年5月會有第4代輕鐵登場,希望到時情況可以改善。

對於你既苦況,只能表示同情,對於你既情況,只能表示理解。

238X 發表於 2008-9-16 13:42

無人迫學生搭輕鐵.
如果學生覺得慳落既錢因為迫唔上車而唔值,
自然識得用腳投票.

正如大窩口站等車的學生上唔到 48X,
一樣會搭 73X 甚至 278X 一樣.

fw1321 發表於 2008-9-16 13:42

對輕鐵影響比較大主要係下晝放學時間, 我諗呢段時間輕鐵既
車源冇咁緊張o掛, 反而要睇有冇安排人手預左呢個情況出現。

鐵巴既討論都係過 B2 版喇, 其實呢排我都想出聲, 因為置樂
既情況真係唔多掂。

S3BL343@66 發表於 2008-9-16 16:39

基本上要平一早就坐輕鐵,我諗影響不大
特別係富泰-->安定/何福堂,點都唔會K51>輕鐵咁gag嗎
市中心/新墟-->良景 58M/58X/260X
e度我覺得大部分黎講都係巴士方便d
反而鐵巴就值得去驚:L

GD1570 發表於 2008-9-16 16:43

輕鐵半價,我相信搭開巴士的,唔會真係全部都走晒去搭輕鐵
搭開鐵巴的,就繼續都係搭鐵巴..

即係同一個道理:
學生哥平時都係行開路返學,唔會因為半價而走去搭車
分分鐘仲比行路耐一倍時間

P.S.:港鐵的新單層巴士已經投入服務了

fuwing 發表於 2008-9-16 17:44

如果真係怕多人搭輕鐵而遲到o既
咁咪自己早d 出門口囉
唔可以改變人地姐
但可以改變自己架嘛

jx6215 發表於 2008-9-16 18:19

原帖由 fuwing 於 2008-9-16 17:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果真係怕多人搭輕鐵而遲到o既
咁咪自己早d 出門口囉
唔可以改變人地姐
但可以改變自己架嘛
當你細心D去留意下
你就會發現
輕鐵既乘搭量
同佢既班次已經算係幾正比
依班車上唔晒搭上一班都未必上到...

唔通同一區行過去先半個鐘
我要早一個鐘出門口?

hksf 發表於 2008-9-16 18:48

而家用學生八達通, o係某個日數內
搭夠$12,下一程就平$3.4

學生哥一個星期返5 日學
其實已經係變相8折

dogdog 發表於 2008-9-16 18:50

原帖由 GD1570 於 2008-9-16 16:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
輕鐵半價,我相信搭開巴士的,唔會真係全部都走晒去搭輕鐵
搭開鐵巴的,就繼續都係搭鐵巴..

即係同一個道理:
學生哥平時都係行開路返學,唔會因為半價而走去搭車
分分鐘仲比行路耐一倍時間

P.S.:港鐵的新單層巴士已經投入服 ...

但是新單層巴士是用來更替舊的單層巴士, 即是不會有幫助...
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 港鐵提供全面學生優惠 新西居民受惠 屯門學生受苦