SunnyJacky9094 發表於 2008-9-16 21:25

香港交通應唔應該以鐵路做主導?

香港交通應唔應該以鐵路做主導? 睇見而家成日塞車, 又多廢氣, 鐵路主導交通好唔好?發表下你嘅意見。

brianlhm 發表於 2008-9-16 21:27

唔可以
因為鐵路永遠做唔到巴士有ge好處

3ASV196 發表於 2008-9-16 21:31

原帖由 brianlhm 於 2008-9-16 21:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
唔可以
因為鐵路永遠做唔到巴士有ge好處

我相信主導意思唔係取代....

鐵路主導唔等於巴士無用......不過要有更好的合作....
改變現時情況....

~誰@359~ 發表於 2008-9-16 22:00

原帖由 3ASV196 於 2008-9-16 21:31 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我相信主導意思唔係取代....

鐵路主導唔等於巴士無用......不過要有更好的合作....
改變現時情況....
如果「合作」係指巴士做接駁…咁就算吧啦
日日返屋企經過安達臣道個發展區,就會覺得鐵路為主好可笑
起到d樓冇雷公咁遠,但係起鐵路上去又近乎冇可能
仲講鐵路為主?你估香港好大咩,下下叫人轉車好唔合理姐…

如果鐵路為主係為左改善空氣同交通,咁我覺得從規劃著手會係更加人道既做法

3ASV196 發表於 2008-9-16 22:32

不過日日塞車又真係比轉車好好多?....

問題係相對吧....

當如果呢一刻無左鐵路/巴士, 都一定唔ok....

但其實正正香港唔大, 地少路少人多, 先要鐵路為主....
如果夠大, 人人渣車la...好似外國咁.....
連巴士都唔駛.....

(不過討論呢d 題目, 一定無結果....)

~誰@359~ 發表於 2008-9-16 22:54

原帖由 3ASV196 於 2008-9-16 22:32 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
不過日日塞車又真係比轉車好好多?....

問題係相對吧....

當如果呢一刻無左鐵路/巴士, 都一定唔ok....

但其實正正香港唔大, 地少路少人多, 先要鐵路為主....
如果夠大, 人人渣車la...好似外國咁.....
連巴士都唔 ...
調返轉頭諗,點解要鐵路為主
因為要解決塞車
點解塞車?因為太多車?
不如諗下,點解每朝早會咁多車出入中環尖沙咀
就係因為有太多人流要去果度返工,而條路負荷唔到咁多車

咁我又想問啦,做乜要坐巴士既人轉車坐鐵路
而唔係渣開車果班投向集體運輸呢?
全世界包括香港自己都提倡公共交通,但係香港個公共交通資源竟然仲縮細左
因究解救會咁反智?

hksf 發表於 2008-9-16 22:56

我覺得各種交通工具都應該公平競爭,
政府唔應該限制巴士數目及班次,
同時開放小巴行走所有高速公路,
撤銷所有上落客禁區

達致<積極不干預>原則

DIH 發表於 2008-9-16 22:57

(單講公共交通)

香港要做鐵路主導,唔該先將所有巴士小巴收歸政府。
鐵路主導最明顯的日本、德國,巴士都係國營/市營的,
只會在鐵路做不到時才有巴士,歷史上也是鐵路首先發展,巴士無得落地生根。

香港的道路交通佔優,除了真係地理問題外,香港的絕大部分公共交通都係私營,
1910年九廣鐵路通車,此後70年都係城際為主,非通勤用
1933年專利九巴、中巴
1970年小巴合法化
1979年地鐵通車
1984年九廣鐵路完成全線電化
1998年通大欖隧道
2003年才有西鐵

鐵路發展永遠比道路交通延後,巴士早已扎根,
到發展成熟起鐵路,又要用行政手段威迫利誘才能取消或改動巴士線,
區議員又嘈一餐,談甚麼鐵路主導?

ahbong 發表於 2008-9-16 23:29

原帖由 ~誰@359~ 於 2008-9-16 22:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

仲講鐵路為主?你估香港好大咩,下下叫人轉車好唔合理姐…

如果鐵路為 ...

正因為香港太細
無咁多地方起道路去容納咁多巴士
先至更適合以鐵路為主

你睇起條中環繞道
又要填海
但如果起沙中線
無需填海及無需大量土地已經可以增加運輸容量

又好似彌敦道沿線都無地方再增加道路容量
反而鐵路就仲有發展空間

3ASV196 發表於 2008-9-17 07:44

原帖由 ~誰@359~ 於 2008-9-16 22:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

調返轉頭諗,點解要鐵路為主
因為要解決塞車
點解塞車?因為太多車?
不如諗下,點解每朝早會咁多車出入中環尖沙咀
就係因為有太多人流要去果度返工,而條路負荷唔到咁多車

咁我又想問啦,做乜要坐巴士既人轉車坐鐵路
而唔係渣 ...

其實要諗清楚返la, 香港巴迷有個通病, 一提鐵路化, 就諗一定cut巴士,
一提CUT 巴士,就一定拉私家車去講, 如果下下都咁, 根本無實際去
討論......(之前B2 想講巴士本身問題, 又係拉左去私家車講)

呢度無人話唔應該去控制私家車數目...無人話唔應該道路收費.....
諗高一層, 鐵路化係道路網之外的另一發展, 更有可能係減少渣車
人士的方法wor... 點解當批評政府運輸政策唔好時, 自己想法又
咁窄呢?

鐵路主導, 去起新鐵路, 其實唔係收窄公共交通, 反而係加強
公共交通的覆蓋面及效率, 吸引更多人用去wor....

鐵路化唔係只針對巴士, 也不一定只對公共交通有影響.....但當然
政府政策要有更好的平衡...

(轉乘也非洪水猛獸, 其實香港日日好多人都轉乘, 單是紅隧口
巴士轉東鐵或相反, 都唔少la)

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 香港交通應唔應該以鐵路做主導?