DIH 發表於 2008-9-18 20:55

搭中「無資訊」列車(東鐵)

話說尋晚做完嘢,落到大學站係11:30pm,上到2號月台見有車埋站就上。
開車後,報站話「下一站係沙田」:o,當堂打個突,
心諗唔係咁筍整架「急行」我歎卦~定係火炭站出事?

但臨入火炭站照常出「請喺右邊車門落車」,亦都有停站。

離開火炭,廣播又話「下一站係火炭」,原來係調轉了......
此時我望下個LED版,上面話「本班車前往羅湖」:L......
入沙田站車速明顯較慢,更停多幾分鐘,話「由於等候訊號關係,本班列車將稍為延遲」,
但天黑黑,又冇直通車又唔覺有工程車,等咩訊號?

可能TO怕繼續播錯引起混淆,到大圍時無廣播,應該熄咗。
加上我係坐靜音車廂(#685),電視又冇signal,完全咩資訊都冇晒。;P

到九龍塘,我落車後,睇埋架車開走,車外顯示器都係話架車去緊「羅湖」~:funk:

照佢報錯站的數目推算,架車應該係由上水開的。

唔知有無板友遇過呢個情況呢?
如果TO發現報站出錯,有冇方法可以補救?

前KMB員工家屬 發表於 2008-9-19 01:42

那位車長因為set錯路線, 所以車頭個地點牌及車內廣播

都會一齊錯, 假如在羅湖開車時, 車長把路線set錯做

"尖東至羅湖", 車頭牌會寫羅湖, 車內的走馬燈會顯示

"本班列車開往羅湖", 以及報站都會全部調轉, 即羅湖

開出會報下一站, 紅磡, 上水開出會報下一站旺角東,

如此類推.

如果發現set錯, 其實可以在中途重設, 情況等同大埔或

火炭特別車一樣, set做羅湖至尖東, 但開車前set定下一

站的站名即可, 開車後報站器就會自動報下一站的名稱

如果不重設t車頭牌及路線, 車長亦都可以站站按制報站

不過好煩麻, 不會有車長咁做

fuwing 發表於 2008-9-19 15:32

另外今朝係咪因為訊號問題播唔到新聞直線??
無論東鐵線定馬鞍山線都係全程播政府廣告....

Mos_Lok 發表於 2008-9-19 17:46

原帖由 fuwing 於 19-9-2008 15:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
另外今朝係咪因為訊號問題播唔到新聞直線??
無論東鐵線定馬鞍山線都係全程播政府廣告....
今朝搭馬鐵番學
去到大水坑就冇新聞
淨係重複痕身銀寒同某奶粉既廣告
一程車聽左超過廿次
d對白識得背番出黎咁濟:L

1081 發表於 2008-9-19 19:10

今朝東鐵馬鐵都淨係識播三個廣告 : 銀行、奶粉、電腦

馬鐵車廂又無乜人,喇叭又響又大聲,坐靜音車廂都聽到前後車卡傳來的「廣告聲」,不斷重覆重覆真係煩到死 :@

DIH 發表於 2008-9-19 21:58

今朝我搭東鐵都係冇新聞,我見到的宣傳片(唔係廣告)係:
e道(無聲)、裝修防火、食飯前洗手、幹線公路「358」......:lol

fuwing 發表於 2008-9-19 22:05

原帖由 DIH 於 2008-9-19 21:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
今朝我搭東鐵都係冇新聞,我見到的宣傳片(唔係廣告)係:
e道(無聲)、裝修防火、食飯前洗手、幹線公路「358」......:lol
我都係

JA5674 發表於 2008-9-19 22:12

今日搭西鐵綫, 由荃灣西去屯門....
都播左廿幾次銀行廣告...

每隔幾個廣告一次.....
其他冇留意係咩...不過真係好煩...

「我係xx華, 係東莞做咩....」:L

chan6723 發表於 2008-9-19 22:50

原帖由 JA5674 於 2008-9-19 22:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
今日搭西鐵綫, 由荃灣西去屯門....
都播左廿幾次銀行廣告...

每隔幾個廣告一次.....
其他冇留意係咩...不過真係好煩...

「我係xx華, 係東莞做咩....」:L ...

今朝搭東鐵線 (288 車廂),播放次序係:
恆生 > 美國雅培 > PCCW / Lenovo > 恆生…

部電視間歇性有畫面,但係播廣告時有時會出
即時新聞條 bar,有時條 bar 變埋黑色乜都冇…

lsc04d11 發表於 2008-9-21 10:40

倒轉左??咁好笑...呢d情況o係九巴就常見....

東鐵綫真係未見過...
頁: [1] 2
查看完整版本: 搭中「無資訊」列車(東鐵)