octopusman 發表於 2008-9-20 17:39

沙田站月台站名牌

於2008年9月20日下午2時07分往羅湖/落馬洲方向月台拍攝,其實不是硬膠牌,而是貼上去。

thomash 發表於 2008-9-20 18:37

設計這站牌的人知不知道這設計掛在東鐵地面月臺是有問題的?
車內的乘客除非是比較矮否則是看不到站名的.

dennis28a 發表於 2008-9-20 19:01

原帖由 thomash 於 2008-9-20 18:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
設計這站牌的人知不知道這設計掛在東鐵地面月臺是有問題的?
車內的乘客除非是比較矮否則是看不到站名的.

現時東鐵根本有一系列掛牆新指牌供車內乘客觀看,
此站牌目的只是供月台乘客使用,上述理由再不成立。

KZ9314@YCC 發表於 2008-9-20 22:05

原帖由 dennis28a 於 2008-9-20 19:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

現時東鐵根本有一系列掛牆新指牌供車內乘客觀看,
此站牌目的只是供月台乘客使用,上述理由再不成立。
難度月台的乘客不知道自己在哪站嗎?

顯然是給車廂內的乘客使用
有聽障的人士不能聽到廣播
要靠站牌知道他在甚麼車站

acctlkk 發表於 2008-9-20 22:48

哪麼這些牌出現多時為何以前好似冇人出聲o既呢? 而家港鐵將個站名縮上去只係將 "問題" 嚴重化o左, 如果而家車上o的人睇唔到, 咁以前都係睇到英文睇唔到中文, 或者只係睇到中文o既下半截啦.

thomasluke231 發表於 2008-9-20 23:23

因為港鐵會有一系列掛牆新指牌(大學站那種)供車內乘客觀看,此站牌目的只是供月台乘客看看出口在哪.

ChickenTong 發表於 2008-9-20 23:32

cm2010 發表於 2008-9-20 23:33

原帖由 thomasluke231 於 2008-9-20 23:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
因為港鐵會有一系列掛牆新指牌(大學站那種)供車內乘客觀看,此站牌目的只是供月台乘客看看出口在哪.

絕對同意 , MTR 以新的直身牌為主, 橫身這種只是輔助.難道'出'字佔去整個橫身牌會好看嗎?

DIH 發表於 2008-9-21 00:11

當柱身站牌全部裝好,其實拆走這些舊牌會唔會更實際?
然後再好似地鐵站咁,裝那種附有電梯、樓梯、升降機圖案的「出」牌。

以前就話九鐵情意結,而家相信大部分人都希望真正清楚有用的指示能夠派上用場。

至於係唔係貼的呢?
我就見過九鐵藍色牌未拆前,有些角落有披口,下面係膠板,
我覺得藍色部分只係一張貼紙,所以新的黑底站牌都係貼紙。
早前咪有人影過垃圾桶旁的棄置站牌嘅,嗰啲係咩質地?

同埋希望前九鐵車有閃燈路綫圖啦,尤其是東鐵綫有幾種行法,
有好多人都係臨閂門衝上車,有閃燈圖就可以預先知道架車會去邊處。
雖然有LED(MLR)或電視底(SP1900)顯示目的地,
但這些會滾動的,亦有人唔識搵來睇,第一反應係望路線圖.....

ChickenTong 發表於 2008-9-21 12:38

頁: [1] 2
查看完整版本: 沙田站月台站名牌