3AD60 發表於 2008-10-14 22:56

[拍完特惠站之後]係尖沙咀去南昌站怎樣搭鐵路好?

假若我係尖沙咀(半島中心)拍完$2特惠站之後
我想去南昌站,請問我怎樣選擇邊種乘搭鐵路既
方式會係最好?

(1)係尖沙咀站搭荃灣線係中環站落車,之後步行
往香港站轉東涌線去南昌站.

(2)係尖沙咀站搭荃灣線係美孚站落車,之後轉西鐵線
去南昌站.

(3)係尖沙咀站搭荃灣線係荔景站落車,之後轉東涌線
去南昌站.

dippy 發表於 2008-10-14 23:01

AD15113 發表於 2008-10-14 23:05

如果跟港鐵的指示系第1,
不過我覺得以上咁多個方法都好費時又唔方便
點解唔搭K16 剛好系拍卡同唔拍卡的價錢中間又有位坐

wty2710 發表於 2008-10-14 23:58

K16, 一take過

ATR101 發表於 2008-10-15 01:06

原帖由 wty2710 於 2008-10-14 23:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
K16, 一take過
K16最快試過 25 分鐘,
一般o黎講 30 分鐘一定到,
起碼唔使轉....:D

billychan0123 發表於 2008-10-15 01:41

樓主拍左卡再坐港鐵
由尖沙咀-南昌 ($5.4-$2) =$3.4

相信樓主提出這樣乘車方法,咁小弟假設你有充足時間。

小弟有個反建議。樓主你到身在半島中心,你可以到尖東站 p 出口沿隧道行到閘口原站出入。
這樣都係 $3.0 ,之後再行到 k 出口就可以免費轉乘 k16 !

小弟間中都是這樣去南昌站,都係 30 分鐘左右。

希望可以幫到你 !

litevision 發表於 2008-10-15 03:38

我佑呢個建議唔實際,但想問下可唔可行:
拍特惠站後尖沙咀入閘,原站出入過尖東原站出入再搭k16
全程會收幾多錢?

GD1570 發表於 2008-10-15 07:31

原帖由 litevision 於 2008-10-15 03:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我佑呢個建議唔實際,但想問下可唔可行:
拍特惠站後尖沙咀入閘,原站出入過尖東原站出入再搭k16
全程會收幾多錢?

原站出入好似無優惠嘛?對嗎?

lsc04d11 發表於 2008-10-15 09:39

就算原站出入有呢個優惠,當港鐵轉乘港鐵接駁巴士,可減免港鐵之收費。但若港鐵之收費比港鐵巴士低,優惠額則以港鐵車費計算。
即係都係收$4.4 JA BO...無謂多此一舉去走去尖東站...

我覺得方法一好....
香港站係東涌線總站有位坐...當然美孚轉西鐵綫去南昌都會有位坐。

Appendix from 港鐵巴士(新界西北)/港鐵接駁巴士轉乘優惠細則
3. 乘客由巴士轉乘港鐵或輕鐵時,如後者車費低於巴士車費,轉乘優惠金額則以較低車費計算。

另外,仲要買個同站出入可唔可以轉乘巴士既風險

2A_DL13 發表於 2008-10-15 12:02

原帖由 lsc04d11 於 2008-10-15 09:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
就算原站出入有呢個優惠,當港鐵轉乘港鐵接駁巴士,可減免港鐵之收費。但若港鐵之收費比港鐵巴士低,優惠額則以港鐵車費計算。
即係都係收$4.4 JA BO...無謂多此一舉去走去尖東站...

我覺得方法一好....
香港站係東涌線總 ...

其實而家係咪已經可以搭原地鐵系統之後直接轉原九鐵K巴?
即係話如果由香港島出發,然後在尖沙咀出閘,已經可以
免費轉K16?
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: [拍完特惠站之後]係尖沙咀去南昌站怎樣搭鐵路好?