Andy_Chan 發表於 2005-7-25 20:37

你們買書總花了多少 $$

你們讀緊中學的板友, 你們買書共花了幾多 $$........

gsrc0525 發表於 2005-7-25 22:17

Andy_Chan在 2005-7-25 20:37 發表:

你們讀緊中學的板友, 你們買書共花了幾多 $$........

本人所讀的母校(中學)的書簿費是很昂貴的。
一個學年便需要$9000了#:-/#:-/。

煙神 發表於 2005-7-25 23:15

三百多,中七只需多買三本書:D

bigfish_hk2 發表於 2005-7-25 23:17

gsrc0525在 2005-7-25 10:17 PM 發表:

本人所讀的母校(中學)的書簿費是很昂貴的。
一個學年便需要$9000了#:-/#:-/。

請問你要買乜野書簿咁多錢呀?#???

chrisappear 發表於 2005-7-25 23:31

雖然已過中學時期,不過仍要為弟妹張羅新學年教科書.
大致上已買齊,全部係二手書,平均每人消費接近$1,000.
為了減輕開支,會透過某些途徑變賣去年教科書.

bigfish_hk2 發表於 2005-7-26 00:19

chrisappear在 2005-7-25 11:31 PM 發表:

雖然已過中學時期,不過仍要為弟妹張羅新學年教科書.
大致上已買齊,全部係二手書,平均每人消費接近$1,000.
為了減輕開支,會透過某些途徑變賣去年教科書.

講得咁神秘!:D
請問係透過乜野途徑變賣去年教科書?

chrisappear 發表於 2005-7-26 00:27

bigfish_hk2在 2005-7-26 00:19 發表:
講得咁神秘!:D
請問係透過乜野途徑變賣去年教科書?
無意故作神秘,只是避免瓜田李下,被指商業宣傳.
總之係合法途徑啦,估計bigfish兄應該都係常客.#::)

Andy_Chan 發表於 2005-7-26 10:52

我都已經中學畢業都有五年了................
我當時買書都買了 $1500 - 2000

呢幾年小學實習, 如小學需要換書或課程更新了, 我都見到很所書商都出盡百寶.........
晒o的精美的教具, 仲要是唔駛 $$......
( 曾經見過有書商把精美的教具, 用很靚的旅行"夾"裝住....... )

書商送教具比學校, 但成本就歸去學生身上..........
年年買書, 年年加價, 加價幅度仲快過交通工具費用..........

HY671 發表於 2005-7-26 11:38

bigfish_hk2在 2005-7-25 11:17 PM 發表:

請問你要買乜野書簿咁多錢呀?#???

會唔會係讀緊私校,所以乜都貴d?

nwfb1601 發表於 2005-7-26 15:05

chrisappear在 2005-7-26 12:27 AM 發表:
無意故作神秘,只是避免瓜田李下,被指商業宣傳.
總之係合法途徑啦,估計bigfish兄應該都係常客.#::)
我都係好似 Kenneth 兄咁做,不過我係0係學校透過學生會度
賣舊書,如果唔係我真係唔夠 $$ 去買書。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/undecided.gif
頁: [1] 2
查看完整版本: 你們買書總花了多少 $$