N672D 發表於 2008-11-15 18:58

你最喜愛的港鐵車站(不包括輕鐵)

我最喜愛的港鐵車站是香港站,香港站既設計很現代化,尤其機場快綫區域。小弟年初在IFC工作8個月,發覺香港站既配套較其他方面

MF2648_AVBW8 發表於 2008-11-15 19:42

原帖由 N672D 於 2008-11-15 18:58 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我最喜愛的港鐵車站是香港站,香港站既設計很現代化,尤其機場快綫區域。小弟年初在IFC工作8個月,發覺香港站既配套較其他方面

I like Airport station because is no gate there,ans the station is very special:loveliness:
(較其他方面....then what?:L )

KZ9314@YCC 發表於 2008-11-15 20:24

我最鐘意既車站係尖東站
因為呢個站既色調配得好靚
而且以前又係全港唯一一個鐵路車站有6種語言既歡迎詞

可惜,經過指示牌既去九鐵化後,已經唔係好似以前咁靚啦:Q

JX9097 發表於 2008-11-15 21:11

原帖由 MF2648_AVBW8 於 2008-11-15 19:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
I like Airport station because is no gate there,ans the station is very special:loveliness:
(較其他方面....then what?:L )

不過機場站經常都漏水;P

P.S.小弟最鍾意彩虹站

bananasims 發表於 2008-11-15 21:45

荔景,東涌綫往東涌/荃灣綫往荃灣既月台又大又靚又光猛。

waichiu 發表於 2008-11-15 23:09

迪士尼...... 一個沒有香港鐵路格式的車站.

KR4210 發表於 2008-11-15 23:30

西鐵元朗,朗屏,天水圍站
夠大夠光猛

ahbong 發表於 2008-11-16 00:44

原帖由 N672D 於 2008-11-15 18:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

香港站月台太細
大堂太大
而且我覺得香港站樓梯配置得比較差(兩條樓梯方向相反)
令人流衝撞

我最鐘意天水圍站
我認為係港鐵站之中人流與空間配合得最好既車站
人流多但唔覺迫夾
其他車站一般係太細,人流太多

SKAL 發表於 2008-11-16 01:30

牛頭角站
因為月台最有80年代的風格:lol

DIH 發表於 2008-11-16 13:13

我屋企:鑽石山站

它的際遇相信係香港鐵路系統中的「鄧小平」。
雖然無三上三落咁多,但韜光養晦咁多年,發光發熱指日可待。:lol

唯一一個有平行預留月台車站,而且空置三十年後將會有用。
前地鐵網絡內,在規劃時,單一結構內最多月台的車站。
現身為島式月台,空間比鄰近車站多。

曾經係唯一一個有寮屋區在旁的車站。
名字最「有意思」的車站,係早期修正系統中,唯一一個完全意譯出英文名(兼譯錯)的車站。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 你最喜愛的港鐵車站(不包括輕鐵)